Gå til sidens hovedinnhold

Betalte 7,6 millioner i løsepenger

«Stolt Valor» med et mannskap på 22 har vært kapret i to måneder.

Det kaprede skipet «Stolt Valor» er løslatt, etter at piratene skal ha mottatt 7,6 millioner norske kroner, melder Reuters.

Skipet, som har 22 besetningsmedlemmer om bord, ble kapret av pirater i Adenbukta 15. september.

Les: Norsk-chartret skip kapret av pirater

«Stolt Valor» eies av det japanske selskapet Central Marine, men blir chartret av det norske tankrederiet Stolt-Nielsen og Fleet Management i Mumbai. De fleste i besetningen er fra India.

To måneder fangenskap
Skipet var på vei til Mumbai da det ble kapret i Aden-bukten og ble plassert utenfor kysten av Puntland, nord i Somalia.

Da skipet og mannskapene hadde vært i kaprernes fangenskap i en måned, skal piratene ha truet med å drepe besetningen, dersom de ikke mottok rundt 14 millioner kroner. Summen har deretter blitt forhandlet ned, og skipet og besetning er nå løslatt.

- Det er ikke noe store medisinske problemer blant sjømennene. Vi setter pris på den innsatsen den indiske marinen har gjort. Skipet vil bli eskortert ut fra den farlige sonen, sier Abdul Gani, styreformann i National Union of Seafarers of India (NUSI) til Press Trust of India.

Ukentlige kapringer
Også to andre skip kan løslates snart. Forhandlingene mellom eiere og kaprere skal ha før frem, og det er ventet at skipene «MV Genius» og «GMV Action» slippes før 25. november.

Les også: Hindret båtpirater med brannslanger

Den siste uken har hele fire skip blitt kapret, inkludert et annet Stolt-Nielsen-skip. Senest lørdag ble et japansk-eid skip kapret, med et mannskap på 23 om bord. De to andre er et kinesisk fiskefartøy og en tyrkisk tanker.

Ifølge det internasjonale maritime byrå, har det fra januar til september i år vært 199 tilfeller av kapring eller forsøk på kapring verden over. 63 av disse har funnet sted i Adenbukta utenfor kysten av Somalia.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken