Gå til sidens hovedinnhold

Betancourt: - Vi kunne ikke tro det

Ikke et skudd ble løsnet da FARC-geriljaens mest verdifulle gissel ble befridd.

Etter seks år som fange i jungelen kunne Ingrid Betancourt like etter midnatt norsk tid, stige ut av et militærfly ved den colombinske hovedstaden Bogota.

Der ventet hennes mor, en varm klem og et kyss på kinnet - det første på seks år.

Den venstreorienterte FARC-geriljaen gikk på sitt største nederlag i løpet av sin 44-årige historie da Ingrid Betancourt ble befridd. Etter å ha blitt holdt fanget i jungelen i seks år, ble den tidligere presidentkandidaten reddet etter en nøye planlagt aksjon, opplyste colombianske myndigheter onsdag.

Også tre amerikanere og elleve colombianere ble løslatt i aksjonen.

LES OGSÅ: Nytt håp for norsk gissel

I den første kommentaren til mediene forteller Betancourt at løslatelsen kom fullstendig overraskende, både på henne og geriljaen.

Betancourt takket sine redningsmenn og karakteriserer aksjonen som perfekt overfor colombiansk radio. Hun forteller at ikke et eneste skudd ble avfyrt: - De tok oss ut på en storartet måte, la hun til.

Jubelscener
På en pressekonferanse i Bogota fortalte Betancourt hvordan hun opplevde redningsaksjonen som fant sted inne i den colombianske jungelen.

- Vi kunne ikke tro det var sant, sier hun. Inntil helikoptret var på vei i lufta, trodde 46-åringen at de skulle fraktes til et nytt skjulested. Da helikoptermannskapet sa de var fra den colombianske hæren, brøt jubelscenene løs.

- Helikopteret holdt på å falle ned fordi vi hoppet opp og ned. Det var latter og gledeshyl, sa hun.

Hun påpekte at hun fortsatt ikke hadde gitt opp den politiske karrieren, og sa hun håpet hennes frihet kunne være med å gi grunnlag for variig fred i landet.

Det er ikke kommet detaljer om helsetilstanden hennes, men ifølge foreløpige opplysninger er hun ved god helse. Ved pressekonferansen framstod også Betancourt som overraskende pigg.

På direkte spørsmål om helsetilstanden svarte hun: - Takk, jeg har det bra.

En fange som ble sluppet fri i februar i år, oppga at Betancourt led av hepatitt B, malaria og en tropisk hudsykdom.

Geriljaen rundlurt
Geriljaen ble grundig lurt i aksjonen, fortalte den colombianske forsvarsministeren Juan Manuel Santos på en pressekonferanse tidligere. Agenter infiltrerte geriljaen og fikk den lokale lederen, kalt Cæsar, til å tro at fangene skulle fraktes med helikopter til topplederen Alfonso Cano.

Gislene som var delt i tre grupper ble tatt til et møtested hvor to helikoptre bemannet med piloter fra den colombianske hæren ventet. Helikoptrene tok av med de 15 gislene, Cæsar og en annen lokal geriljaleder. I løpet av turen ble de to geriljalederne «nøytralisert», fortalte Santos på en pressekonferanse i Paris.

Nå håper colombianske myndigheter at de gjenværende geriljamedlemmene vil frigi flere gisler. FARC-geriljaen holder fortsatt rundt 700 personer fanget.

LES OGSÅ: Nytt håp for norsk gissel

- En kamp for frihet er vunnet
Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at nyheten om aksjonen ble kjent. 46 år gamle Betancourt har både fransk og colombiansk statsborgerskap. Familien hennes stilte onsdag kveld norsk tid på en pressekonferanse sammen med den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

- En kamp for frihet er vunnet, sa søsteren Astrid Betancourt fattet.

Hun fortalte hvordan hun knapt kunne tro det, da hun kort tid i forveien hadde fått overbrakt gledesnyheten fra forsvarsminister Santos. Særlig takker søsteren franske myndigheter for presset de har lagt på for å få søsteren frigitt.

- Vi er stolte av Ingrid og hele Frankrike er glade for at hun er fri, sa Sarkozy som selv har engasjerte seg sterkt i saken.

Han takket også den colombianske presidenten Alvaro Uribe for å ha bidratt til frigivelsen av Betancourt. Samtidig kom Sarkozy med en klar oppfordring til FARC-geriljaen om å legge ned våpnene og stanse sin «absurde kamp».Nettavisens kunnskapsquiz: Vinn flotte premier hver dag
Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken