Gå til sidens hovedinnhold

Bevist at passiv røyking skader

Bilder som viser lungeskader etter passiv røyking er lagt fram i USA.

(SIDE2): Dette er det første bildebeviset som dokumenterer skader fra andres røyking, ifølge forskerne.

Bildebevis for første gang
En rekke tidligere undersøkelser er blitt gjennomført for å påvise en mulig sammenheng mellom passiv røyking og lungeskader. Men for første gang kan slike skader etter andres røyking nå sees på bilder, skriver forskning.no.

Dette ifølge en studie som nylig ble presentert på det årlige møtet til The Radiological Society of North America.

Annen amerikansk forskning viser at en av fem kvinner med lungekreft, aldri har røyket. Forskerne skylder på passiv røyking.

Les saken: Passiv røyking farligere enn antatt

Tydelige resultater
60 personer i alderen 41 til 79 år deltok i undersøkelsen. 45 av disse hadde aldri selv røyket, men vært utsatt for andres røyking i varierende grad. De som ble klassifisert som mest utsatt for passiv røyking, hadde gjerne vokst opp i hjem der det ble røyket.

- Bildene viser tydelige lungeskader hos en tredel av dem som har vært utsatt for mye passiv røyking, skriver forskerne ved Children's Hospital i Philadelphia.

Det forskerne fant var at gassblandingen av helium og nitrogen de ga de frivillige beveget seg over en større avstand i lungene til enkelte av deltakerne. Forskerne mener at dette skyldes hull og unormalt forstørret avstand mellom de ørsmå lungeblærene i lungene, skriver forskning.no.

Røyker med barn i bilen
Barneombudet i Norge opplever fortsatt bekymring fra blant annet barnehager.

- Av og til får vi inn meldinger til Barneombudet fra barnehageansatte som mottar røykdunstende småbarn om morgenen. Når disse barna i tillegg er sterkt plaget av astma, sier det seg selv at vi her må gripe inn og beskytte de svakeste, sto det på deres nettsider tidligere.

Les hele saken her: Røyker med barn i bilen

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud