Gå til sidens hovedinnhold

- Bhutto skulle avsløre valgfusk

Samme dagen som Benazir Bhutto ble drept, skulle hun fortelle amerikanske politikere om valgfusk.

Torsdag i forrige uke ble den pakistanske opposisjonslederen Benazir Bhutto drept i et selvmordsangrep i byen Rawalpindi.

Bhutto møtte sine tilhengere da hun ble drept, men den tidligere statsministeren hadde også andre, svært viktige planer den dagen. Hun skulle senere møte to amerikanske politikere for å overlevere en rapport om valgfusk i Pakistan, skriver den britiske avisen The Times.

En rapport skulle offentliggjøres for pressen. Den beskrev planene om juks i forbindelse med det forestående parlamentsvalget 8. januar. I en annen rapport som ikke skulle offentliggjøres, blir det hevdet at Pakistans etterretningsorganisasjon ISI brukte amerikanske bistandspenger til valgfusket. Rapporten er basert på informasjons fra Bhuttos egne etterretningskilder.

Bekrefter rapporten
Målet for valgfusket skal ha vært å undergrave Bhuttos parti PPP og sikre valgseier til president Pervez Musharrafs parti MLP. Pakistan har fått nærmere 60 milliarder kroner i militærstøtte fra USA siden 2001, og deler av disse pengene skulle ifølge rapporten brukes til å drive en hemmelig valgaksjon fra et hus i Islamabad.

De to amerikanske politikerne som Bhutto skulle møte torsdag, er kongressmedlem og demokrat Patrick Kennedy og senator og republikaner Arlen Specter. Begge har bekreftet at de hadde en avtale om å møte opposisjonslederen torsdag, men har ikke utdypet agendaen for møtet. Bhuttos enkemann Asif Ali Zardari bekrefter rapportens eksistens og innhold i grove trekk, men vil ikke kommentere om den vil bli overlevert til de amerikanske politikerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Utsatt
Det er fremdeles uvisst om valget vil bli avholdt 8. januar. PPP uttalte søndag at de ikke vil utsette valget, men pakistanske myndigheter sier en utsettelse er nødvendig på grunn av drapet på Bhutto.

Lederen for valgkommisjonen i Pakistan opplyste tirsdag morgen at kommisjonen kommer til å ta en endelig avgjørelse vedrørende datoen for parlamentsvalget onsdag. Kanwar Dilshad sa på en pressekonferanse at valgkommisjonen først skulle konsultere partiene, men at valget 8. januar «i prinsippet» er utsatt, ifølge Reuters.

Sønnen overtar
Søndag ble det klart at Bhuttos sønn Bilawal Bhutto (19) tar over partiet sammen med sin far Asif Ali Zardari. De to skal dele makten mens sønnen fullfører jusutdanningen sin på det prestisjefulle britiske universitetet Oxford.

Utnevnelsen kom etter at partimedlemmer og Bhuttos familie samlet seg i familiens hjem i Naudero søndag for å høre opplesningen av den drepte opposisjonslederens politiske testament. Bilawal Bhutto er med sine 19 år for ung til å være medlem av nasjonalforsamlingen. I Pakistan er aldersgrensen 25 år for å være parlamentsmedlem.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?