Gå til sidens hovedinnhold

Bil funnet og flere pågripelser i Paris

Flere automatvåpen er funnet i en svart Seat som ifølge franske etterforskere ble brukt i forbindelse med terrorangrepet i Paris.

Foreløpig er en av de sju angriperne identifisert.

Bilen ble funnet parkert i forstaden Montreuil søndag. Øyenvitner sier at bilen ble brukt på flere av stedene som ble angrepet fredag kveld.

Funnet kan tyde på at en eller flere gjerningsmenn er unnsluppet, melder radiostasjonen Europe 1, som siterer politikilder.

Ifølge politikilder ble bilen brukt av personene som skjøt mot restaurantgjester. Både ved restauranten La Belle Equipe, baren Carillon og restauranten Le Petit Cambodge sier øyenvitner at de så det ble skutt fra en svart Seat.

Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld framsto som et kaotisk blodbad, å bli stadig klarere.

Statsadvokat François Molins sier de sju angriperne opererte i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og automatgevær av typen kalasjnikov, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Seks venner og slektninger av den første gjerningsmannen som er identifisert, 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, ble tatt i varetekt av politiet lørdag kveld og satt fortsatt i avhør søndag. Blant dem er 29-åringens far, bror og svigerinne. Boligene deres ble samtidig gjennomsøkt av politiet.

Avtrykk av fingertupp

Mostefai ble identifisert fra avtrykk fra en avrevet fingertupp i konserthallen Bataclan, der minst 89 mennesker ble drept i et regelrett blodbad.

Broren til Mostefai kaller angrepet for galskap. Han sier det er flere år siden familien har hatt noe særlig kontakt med Mostefai, som var født i Paris-forstaden Courcouronnes, og som omtales som småkriminell av franske medier.

Politiet hadde også merket seg ham på grunn av radikalisering de siste årene, men han er aldri blitt knyttet til terrorisme.

Hele Europa

Etterforskningen etter det verste terrorangrepet i fransk historie strekker seg også ut over andre deler av Europa.

Tysk politi undersøker om en mann som ble arrestert i forrige uke i en bil full av våpen, hadde noe med angrepet å gjøre, og greske og serbiske myndigheter sier at et syrisk pass som ble funnet i nærheten av en angriperne ved Stade de France, tilhører en mann som ble registrert som flyktning i Hellas og Serbia i oktober.

Det er ikke klart om passet er ekte eller om det tilhørte den drepte angriperen.

Israel har tilbudt etterretningshjelp og sier de ser en sammenheng mellom angrepet i Paris, selvmordsangrepet i Beirut torsdag og ulykken med et russisk passasjerfly i Sinai. Ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) mistenkes for å stå bak alle tre.

Søkelys på Belgia

Men det er særlig Belgia som er i fokus. Belgisk politi pågrep lørdag tre mistenkte i den fattige innvandrerbydelen Molenbeek i Brussel, Den belgiske statsministeren Charles Michel sier at minst av de pågrepne var i Paris kvelden før.

I tillegg forteller vitner at det ble skutt mot en av kafeene i Paris fra en bil med belgiske skilt.

Politiet har tauet inn to biler de mener ble brukt i angrepet, og i en av dem, en belgisk-registrert leiebil, ble det funnet en parkeringsbot utstedt nettopp i Molenbeek. (©NTB)

Følg NTBs livdekning av Paris-terroren:

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka