Gå til sidens hovedinnhold

Bilbatteri var narkoyndling

Fem ganger brukte narkoligaen bilbatteri til å smugle 27,9 kilo amfetamin inn i Norge.

Nå er en 43 år gammel restaurantsjef tiltalt for smugling eller smuglingsforsøk av hele 37,7 kilo med amfetamin inn i landet.

I tillegg er han tiltalt for videresalg av narkotika, samt omfattende skatteunndragelse.

Mannen, som drev en pizzarestaurant i Akershus, skal ha bestilt narkotika av en narkoliga i Polen, stoff som han igjen skal ha solgt videre gjennom det politiet mener var hans egen narkotikaorganisasjon.

Travle bilbatteri
Ifølge tiltalen mot 43-åringen var bilbatteri polakkenes favoritt-gjemmested:

1. En gang mellom oktober 2003 og januar 2004 smuglet en polsk kurer ca. fem kilo amfetamin inn til Norge i et bilbatteri.

2. Tirsdag 24. forsøkte en polsk kurer å smugle 7,1 kilo med amfetamin inn i landet. Narkotikaen var lagt i bilbatteriet og koffertrommet på en Seat. Smuglingsforsøket ble oppdaget og stoffet ble beslaglagt i Sverige.

3. En gang mellom 1. og 6. mars 2004 smuglet en polsk kurer fire kilo amfetamin i bilbatteriet i en polskregistrert Renault Megane.

4. En gang i april 2004 smuglet en polsk kurer syv kilo amfetamin i bilbatteriet og under baksetet i en polskregistrert Renault Megane.

5. En gang mellom 16. og 18. mai smuglet en polsk kurer 4,8 kilo amfetamin i et bilbatteri i en polskregistrert Ford Sierra.

Skjult i bensintank
- Slik påtalen ser det skal mannen ha hatt kontakt med en polsk organisasjon, mens han har hatt sin egen organisasjon i Norge. Han skal ha bestilt narkotikaen fra Polen, mens polakkene har stått for selve smuglingen, sier statsadvokat Jan F. Glent hos Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nettavisen.

I tillegg skal en polsk kurer en gang mellom 31. august og 1. september ha forsøkt å smugle 9,8 kilo amfetamin som lå skjult i bensintanken på en Mercedes. Smuglingen lykkes ikke fordi stoffet ble beslaglagt i Helsingborg.

Ifølge Glent er de seks smugleturene, som 43-åringen er tiltalt for å ha medvirket til, gjort av til sammen tre polske kurerer.

Kone og sønn også tiltalt
Men 43-åringen er ikke den eneste som er tiltalt i det som er den svært omfattende narkotika- og skattesaken.

Til sammen fem personer, i alderen 22 til 45 år, er tiltalt for smugling, smuglingsforsøk eller skatteunndragelse.

En av dem er 43-åringens kone, mens en annen av de tiltalte er parets 22 år gamle sønn.

Kona er tiltalt for brudd på ligningsloven, mens sønnen blant annet er tiltalt for smugling og salg av narkotika.

Den 43 år gamle restauranteieren, og antatte hovedmannen, skal ifølge tiltalen også ha solgt amfetamin videre for til sammen 3,2 millioner kroner.

- Flere pågrepet i Polen
Norsk politiet ble koblet inn i saken 18.mai 2004, da en polsk kurer ble pågrepet på Svinesund. Gjennom etterforskningen fant de frem til den 43 år gamle pizza-mannen i Akershus.

- Det som er viktigst for oss, og som vi er mest fornøyd med, er at vi skal ha rullet opp et helt nettverk i Norge, og bistått med opprullingen av en organisasjon i Polen, sier Glent.

Ifølge statsadvokaten er flere personer pågrepet i den samme saken i Polen. Politiet der skal ha rullet opp en organisasjon.

I tillegg til de fem som nå er tiltalt i saken, er allerede fem personer dømt i saken. Disse har kjøpt narkotikaen av de hovedtiltelte i denne saken.

Tjente 2, 9 millioner
43-åringen er også tiltalt for skatteunndragelse i forbindelse med driften av sin pizzarestaurant i Akershus.

I tidsrommet 1994-2004 skal han ha unnlatt å rapportere om hele 4,5 millioner i avgiftspliktig omsetning for restauranten.

I tillegg skal han ha unnlatt å bokføre restaurantinntekter på minst 1,5 millioner kroner i årene 1994-1998. Bokføring av sin egen inntekt, til sammen 2,9 millioner kroner fra årene 1999 til 2004, har han også unnlat å bokføre på riktig måte.

Rettssaken mot de fem starter i Nedre Romerike tingrett førstkommende mandag.

Det er satt av seks uker til rettsaken.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken