Gå til sidens hovedinnhold

Bildet fra 2010 avslører en norsk genistrek

- En av Norges største styrker, mener ekspertene.

Datoen er 9. desember 2010. Stedet er Kristins Hall på Lillehammer. I foajeen venter en rekke av Norges mest rutinerte journalister. Noen har fulgt håndballjentene siden eventyret startet i 1986, andre er ikke fullt så støvete.

Felles for nesten alle av dem er likevel at de denne kjølige dagen i mjøsbyen har kommet seg opp tidlig om morgenen for å møte to tenåringsjenter. To tenåringsjenter som er i ferd med å bli hele Norges nye kjæledegger.

2010 var nemlig året da både Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal fikk sin mesterskapsdebut for Norge. Da de møtte til pressetreff den 9. desember, hadde begge rukket å introdusere seg for det norske publikum i møtene med Frankrike og Slovenia. Spesielt Mørk, som hadde nettet seks mål i kampene.

Til tross for at de blide ungjentene tok oss alle med storm, var de likevel førstereis i det EM, spillere som var med både for å lære og bidra.

Bredal Oftedal ble satt ut av laget før semifinalen mot Danmark i Herning. Inn kom Linn Jørum Sulland. Mørk på sin side fikk være med hele veien og scoret ett mål i finalen mot Sverige. En finale Norge til slutt vant med 25-20.

Da gullet ble feiret på ekte håndballjentevis i Herning sentrum var det igjen de to ungjentene som stjal oppmerksomheten. De var kommet for å bli.

- Aldri sett lignende
Fredag møtes Norge og Sverige igjen i EM-sammenheng. Denne gangen er det semifinale og nå er verken Bredal Oftedal eller Mørk noen lærlinger i troppen. Denne gangen er de blant dem som skal lede Norge til finale.

Nora Mørk har så langt vært Norges mestscorende utespiller med 29 fulltreffere i EM. Larvik-esset har også vartet opp med 19 assists og er best av de norske der. Nest best, med 12 assists, er Stine Bredal Oftedal.

Gro Hammerseng, som er regnet som en av tidenes beste norske landslagsspillere, er blant dem som har latt seg imponere av den dynamiske duoen.

- Det har vært veldig moro å følge utviklingen deres. Jeg rakk ikke å spille så mye med Stine, men jeg ser at hun har vokst i landslagsdrakten. Jeg tror også at en suksessopplevelse i den franske ligaen i fjor har bidratt til at hun spiller med enda mer selvtillit nå. Thorir (Hergeirsson) og Mia (Högdahl) viser tydelig at de stoler på henne i dette mesterskapet. Det er gøy å se at hun sammen med blant andre Nora Mørk har levert supert angrepsspill i flere kamper. De er to spillere som kjennetegnes av fart, eksplosivitet og en duelltøffhet som inspirer, sier Hammerseng til Nettavisen.

- Det som har imponert meg mest med Nora er at hun så kjapt kom skinnsykt sterkt tilbake fra skade. Både i klubb og på landslaget. Jeg har aldri sett noe lignende. Hun er ekstremt tøff i spillet sitt og når hun lykkes er det ikke mange i verden som kan måle seg angrepsmessig, sier Hammerseng.

Øystein Havang har lang fartstid som håndballspiller, trener og ekspert. Under årets EM følger han mesterskapet tett som ekspert for NRK. Han mener både Mørk og Oftedal er spillere som gjør det norske landslaget mer underholdene.

- De to er med på gjøre at landslaget er mye morsommere å se på enn på mange år. De vinner kanskje ikke like mange medaljer på grunn av det, men de har en spillestil som publikum blir glad i. Det er fart, spilleglede og høyt tempo. Fallhøyden er også større, men det er mange elementer i det de gjør som preger den moderne håndballen, sier Havang i intervju med Nettavisen.

NRK-eksperten er spesielt imponert over det Mørk har vist så langt.

- Nora er en spydspiss, en spiller som har x-faktor på flere måter. Hun har utviklet seg til en sterk duellspiller med gode avslutningsegenskaper. Jeg synes hun definitivt begynte å vise dette allerede i fjor og i år har hun befestet det mer og mer. Hun er også en spiller som får mye oppmerksomhet fra andre lags spillere og trenere. Nora er ekstremt dedikert til håndballen. Hun ser mye håndball og tenker mye håndball. Selv om hun var skadet i nesten to år, har hun fortsatt å jobbe. Det er ekstremt imponerende.

- Når det gjelder Stine Bredal Oftedal så blir også hun mer og mer moden. Hun har hatt en god utvikling og spiller nå med mer autoritet og trygghet. Hun har hatt et godt år i Frankrike og det har gjort henne mer voksen. Stine er flinkere til å ta tak i spillet nå og er en leder i sin playmakerrolle. Jeg mener at Nora nok har kommet hakket lenger, men Stine har også kommet i en posisjon som er sterk, der hun nyter stor tillit hos landslagsledelsen.

En norsk genistrek
Mørk og Bredal Oftedal er to av flere spillere som var med å vinne junior-EM og VM i 2009 og 2010. Andre profiler som var med på de lagene er Silje Solberg, Sanna Solberg, Amanda Kurtovic, Maja Jakobsen og Veronica Kristiansen. Hele sju av disse er nå med i den norske EM-troppen i Ungarn.

Mørk og Oftedal var de to første som kom inn i varmen og er nå de mest etablerte profilene fra juniorlaget som herjet for fire-fem år siden. Det at landslagstrener Thorir Hergeirsson og hans team tenker flere mesterskap fram i tid, når de tar ut en mesterskapstropp, er noe av suksessfaktoren til det norske kvinnelaget. Det er denne genistreken som gjør at Norge igjen og igjen hevder seg blant de beste, selv i år, da en rekke andre nasjoner på forhånd var ansett som større favoritter.

- Erfaring er viktig, det ser vi på lagene som når langt. De har rutine fra tidligere mesterskap. Derfor var det viktig at både Nora og Stine fikk sjansen tidlig, selv om de ikke spilte så mye. Håndball er et lagspill og relasjonelle ferdigheter er viktig. Det er en styrke at Nora og Stine har spilt mye sammen. De kjenner hverandre, og Nora kan profittere på det Stine gjør og tenker. Et slikt samspill utvikler seg over tid og det er ikke lett å komme opp på et høyt nivå. Derfor er det gunstig at de har fått være med så lenge, sier Havang.

Og mens andre nasjoner holder et høyt nivå og kjemper i toppen enkelte år og sesonger, holder Norge seg stabilt blant de beste. Andre nasjoner må gjennom store generasjonsskifter, som ofte tar flere år, men Norge har de siste ti årene nesten alltid klart å stille et slagkraftig mannskap på banen.

- Dette er noe av styrken til ledelsen på kvinnelandslaget. De har tenkt langsiktig gjennom mange år og hatt tett kontakt med spillere og trenere på yngres landslag. De trekker klare linjer fram i tid. Hele tiden fylles det på med spillere nedenfra og det bygges nye lag uten noe dramatisk fall i kvalitet og nivå. Det er på grunn av en kontinuitet i både ledelse og spillermateriale.

- Selv om mange av disse spillerne nok ville blitt veldig gode i de fleste lag, så er det likevel noe med kulturen i kvinnelandslaget med tanke på blant annet lagmoral, som gjør at de som blir satset på blomstrer i det miljøet. Det er unikt og gjelder for flere spillere enn bare Stine og Nora. I dag er det slik at verdens beste spillere er rundt 30 år, noe som betyr at både Nora og Stine har mange gode år foran seg, om de unngår sykdom og skader, sier Havang.

Han får støtte av Hammerseng. Larvik-spilleren påpeker imidlertid at det også jobbes svært godt rundt om i klubbene i Norge med talentutvikling.

- Jeg tror det norske landslaget har erfart at det er smart å gjøre ting på den måten. Landslagsledelsen har kanskje vært ekstra flinke til å prioritere og sørge for å ha med noen unge spillere hele tiden. Spillere som gradvis vokser i rollen. Mye kan tyde på at de er bedre på det enn en del andre nasjoner, i hvert fall. Så skal sikkert spillerne selv og klubbtrenere / støttespilllere også ha en god del av æren for at det hele tiden «gror godt» i norsk håndball. Jeg tipper det er en kombinasjon av dette som er formelen til suksess, sier Hammerseng.

Når det gjelder kvalitetene til Mørk, Bredal Oftedal og de andre unge, norske spillerne i dagens landslag, føler kvinnen som har vunnet både VM, OL, EM og Champions League seg trygg på at de bare vil bli bedre og bedre, år for år.

- Det er ingen fasit, noen er best når de er 23, andre er best når de er 30, men disse jentene er gode og de vil garantert bli bedre, sier hun.

- Lar oss blende
Til tross for at både Mørk og Bredal Oftedal har imponert i EM så langt og hatt noen gode kamper, er Havang klar på at begge kan utvikle seg videre.

- Nora har hatt et par fantastiske matcher, men mot Danmark gjorde hun masse feil. Hun må fortsatt jobbe med å prestere på et høyt nivå over tid, luke bort en del feil og være mer stabil på sitt beste. Det handler mye om erfaring og det å lese situasjoner med hodet og ikke hjertet. Hun kan også bli bedre i forsvar, slik at vi kan bruke farten hennes i kontringer, mener han.

- Det samme gjelder for Stine. Hun kan bli smartere i enkelte av de situasjonene der hun satser. Hun er best når hun går «all in», men da er også fallhøyden stor. Hun må vurdere situasjonene med litt mer omhu. Også Stine kan bli litt smartere i forsvar. Det er alltid ting å forbedre, sier Havang.

I semifinalen mot Sverige fredag påpeker Havang at det ikke bare er de to 23-åringene som skal dra lasset. For selv om de begge har hatt et godt mesterskap så langt, er det også mange andre som har imponert i EM.

- Vi lar oss kanskje blende litt av Nora Mørks spektakulære ting, men i den første kampen var det Kari Aalvik Grimsbø som var best og Bredal Oftedal var best framover. I den andre kampen sto Silje Solberg og Bettina Riegelhuth fram. I møtet med Polen var det Nora som var «outstanding», sier Havang.

- For Norge er først og fremst styrken det kollektive, spesielt bakover og en god målvakt. Men mot de beste bør minst to av tre bakspillere stå fram og fungere godt i kampen. Da er fort Nora én av dem. Bredal Oftedal, også. Men i dette norske laget blir de ikke nødvendigvis avgjørende.

- Hva tror du om Sverige-kampen?

- Det mest sannsynlige scenarioet er at Norge vinner. Hvis de tetter igjen forsvaret, mot det mest angrepssterke laget så langt i EM, kan Norge slå svenskene grundig. Men får Sverige skikk på sine svake punkt, som er målvakt og forsvar, blir det jevnt. Jeg tror på en åpen kamp, med en liten fordel til Norge, sier NRKs ekspertkommentator.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken