Gå til sidens hovedinnhold

Bildt kan få flere opsjonsmillioner

Sveriges korrupsjonsanmeldte utenriksminister kan håve inn ti nye millioner.

Det svenske Miljöpartiet har anmeldt Carl Bildt og ba ham gå av etter Bildts håndtering av aksjeopsjonene i gass- og oljeselskapet Vostok Nafta, et selskap som er børsnotert i Sverige.

- Nå er spørsmålet om det var en gave eller rett og slett en bestikkelse, sa partiets talsmann Peter Eriksson til TV4 søndag.

I fjor høst solgte Bildt opsjonene for 4,8 millioner svenske kroner. Nå kan han imidløertid doble den summen ved å selge seg ut av det amerikanske selskapet Legg Mason.

- Jeg har vært i styrer for enda større selskaper der jeg fortsatt har opsjoner, sier Carl Bildt til SVT-programmet Aktuellt, ifølge Expressen.

Bildt mener opsjoner er en vanlig belønning for styrejobber i store selskaper Sverige, men møter motstand.

- Jeg kjenner ikke til andre eksempler, sier Albin Rännar hos Nordic Investor Services til Svenska Dagbladet.

Vostok Nafta henter størstedelen av sine inntekter fra aksjer i det russiske gasselskapet Gazprom. Som utenriksminister har Carl Bildt hatt mulighet til å øve direkte innflytelse over Gazprom, og dermed havnet han i en vanskelig posisjon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt forsvarte mandag kveld Bildts opsjoner i Legg Mason, og mener de ikke strider med Bildts jobb som utenriksminister.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser