Gå til sidens hovedinnhold

Bileier mistet lappen da sjåføren fyllekjørte

Visste du at du risikerte dette?

Det er Telemarksavisen som bringer den spesielle historien fra Skien der en politipatrulje stoppet en bil med to personer i natt til mandag.

- Den 38 år gamle kvinnelige sjåføren fra Langesund viste seg å være alkoholpåvirket. Hennes førerkort ble beslaglagt, opplyser operasjonsleder Jan Olaf Jansen ved Telemark politidistrikt til TA.no.

Ved sin side hadde hun den 38 år gamle eieren av bilen. I likhet med kvinnen var også han påvirket av alkohol. Men selv om han ikke satt bak rattet, var det ingen bønn: Også han ble fratatt førerkortet.

- Hans førerkort ble også beslaglagt siden han hadde overlatt bilen til en person som ikke fyller vilkårene for å kjøre motorvogn, forteller Jansen.

Eier har ansvar hele tiden

Årsaken til reaksjonen er at loven er klar på at eier av en bil har et ansvar for hvem som kjører bilen.

- Dette er det nok ikke alle som er klar over. Eier du en bil, skal du forsikre deg om at den som låner bilen oppfyller vilkårene for å kjøre bilen. Det handler blant annet om at personen har førerkort for riktig klasse, og at personen ikke er påvirket av rus, sier UP-sjef Runar Karlsen til Nettavisen.

Vegtrafikklovens paragraf 17 annet ledd sier følgende: «Eier av motorvogn eller den som på eierens vegne har rådighet over den, plikter å forvisse seg om at den som han lar bruke motorvognen, fyller vilkårene for å føre den.»

Ifølge Utrykningspolitiet betyr det i praksis betyr dette at hvis man som eier eller «rådighetshaver» av en bil lar en ruspåvirket person kjøre bilen, vil man miste førerretten like lenge som som sjåføren som faktisk kjører i fylla.

- Det er veldig mange dommer på dette. Er du for eksempel ute på en fest, og ikke kan kjøre hjem selv, men ber andre om å kjøre - er det veldig strenge krav til at du undersøker om personen ikke er påvirket, sier Karlsen.

En vil også kunne få bøter for å la personer uten førerkort kjøre bilen.

Sjåfør kan også straffes

Men det er ikke bare som bileier at du delvis kan bli holdt ansvarlig for andres handling. Ifølge UP er det nemlig slik at om man er passasjer i en bil, og er klar over at sjåføren ikke har førerkort, kan det få konsekvenser i forbindelse med ulykker. Blir du skadet kan det i så tilfelle anses som at du har «medvirket» til egen skade, og at erstatningen fra forsikringsselskapet kan bli forkortet eller bortfalle helt.

- I utgangspunktet er det ikke slik at du blir straffet som passasjer, men hvis man bevisst tar en risiko og kjører med noen hjem, så kan dette skje, sier Karlsen.

Kommentarer til denne saken