Gå til sidens hovedinnhold

Bilgiganter kan slås konkurs

De amerikanske bilgigantene General Motors og Chrysler kan bli slått konkurs for å sikre skattebetalernes penger.

Den amerikanske regjeringen kan komme til å kreve 17,4 milliarder dollars tilbakebetalt fra de to bilgigantene. Bilprodusentene hevder dette vil knuse dem. Pengene ble gitt som et lån fra de føderale myndighetene som å redde bilindustrien sist høst.

Først i rekken
Regjeringen har hentet inn et juridisk firma for å hjelpe amerikanske skattebetalere først i rekken av General Motors og Chryslers kreditorer.

I øyeblikket står blant annet Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co. og Goldman Sachs Group Inc. foran i køen.

Dersom føderale myndigheter ikke kommer til en enighet med bilgigantene, kan de slå GM og Chrysler konkurs. I så fall som et krav til at de skal motta mer støtte.

Prioritet
- Regjeringen kan finansiere konkursen med et såkalt «debtor in possession-lån» (selskapet fortsetter driften, tross konkurs, og søker rettsbeskyttelse under den amerikanske konkursloven. journ anm.). En lånestatus som gir myndighetene prioritet foran andre kreditorer, sier Don Workman, partner i Baker & Hostetler LLP.

Han sier videre at det pågår forhandlinger for å finne en enighet.

- Hvis det ikke skjer, så er jeg ganske så sikker på at en konkursdommer vil gi oss prioritet i køen, sier konkursjuristen til Bloomberg.

General Motors-aksjen falt med en cent til 2,83 dollar på NYSE mandag. Chrysler er ikke notert på børsen.

Kommentarer til denne saken