Gå til sidens hovedinnhold

Bill Clinton til Bergen

USAa tidligere president kommer til Bergen 22.mai for å holde foredrag. Se video.

(iBergen.no) Ordfører Herman Friele i Bergen gikk i dag ut med en hemmelighet han har båret på lenge. Hemmeligheten er at USAs forrige president Bill Clinton kommer til Bergen 22.mai, primært for å holde et foredrag .

- Han spiller saksofon, han har en kone som skal stille som presidentkandidat. Vi er stolt og glad for at Bill Clinton vil beære oss med et besøk, sa Herman Friele på pressekonferansen.

- Kommer Clinton til å spille Nystemten på saksofon?
- Det ville selvsagt være kjempebra og vi kommer til å ha saksofonen klar, svarer Friele.

Billett til 3000
Foredraget til den tidligere presidenten i Grieghallen skal ikke være lukket for en utvalgt forsamling næringslivstopper og politikere - her er mannen i gata velkommen. Riktignok om du har noen tusen kroner til overs. For foredraget er svindyrt.

De billigste billettene vil koste 1900 kroner mens de dyreste vil få en pris på 2990,- for å høre den havlannentimers lange prekenen.

- Chipskonge bak Clinton-besøk
Clintons besøk faller sammen i tid med Festspillåpningen i Bergen. Clinton kommer dagen før Festspillåpningen og skal holde et foredrag om verdensproblemer - uten manus.

- Dette er ikke et politisk innhold, men en happening som setter Bergen på verdenskartet, sier Friele.

Bak Clinton-besøket står Sørlandschips-kongen Terje Marcussen.

- Jeg var på foredraget i Frederikshavn og fikk en stor opplevelse som jeg ville dele med andre. Jeg henvendte meg til ordfører Herman Friele og vi fant ut at vi ønsket å gjøre dette sammen, sier Marcussen.

Også FNs tidligere våpeninspektør Hans Blix skal delta på foredraget.

Festspill og golf
Kongeparet skal også være invitert til å overvære Clintons foredrag. Kongeparet skal åpne Festspillene 23.mai. Det bekrefter fylkesmann Svein Alsaker.

Bill Clinton skal ha ytret ønske om å spille golf, og med Meland Golfklubb kun en halvtime unna, er den golfgale presidenten som gikk på krykker etter en festlig aften hjemme hos den australske golfstjernen Greg Norman etter en runde sammen i hans presidenttid - på vei mot en opplevelse.

Festspill-ledelsen er selvsagt svært glad for å får en verdenskjent gjenst til byen dagen før åpningen.

- Vi har invitert ham på åpningen, men uansett så kommer en slik anledning til å sette et enda sterkere søkelys på Festspillene både nasjonalt og internasjonalt, sier Festspill-direktør Erling Dahl jr.

- Et kupp
Etter at Clinton gikk av som president er han blitt en meget attraktiv foredragsholder. Derfor er det en stor ære for Bergen å få ekspresidenten til Bergen.

Bill Clinton er, til tross for at hans presidenttid ble skjemmet av den famøse Monica Lewinski-saken som i praksis gjorde ham politisk maktesløs i sin andre periode, en meget populær mann utenfor USA. Hans engasjement i saker som HIV/AIDS og kampen mot fattigdom gjennom The Clinton Foundation gjør at han blir godt mottatt overalt. Sist han var i Oslo var det popstjerne mottagelse for den karismatiske tungvekteren fra Arkansas. I Danmark sto det folk langs ruten han kjørte. Det kom som en fullstendig overraskelse på arrangørene.

Hva som kommer til å skje i den pomp- og praktgale Bergen, der en politimesters avgang får folk til å gå mann av huse, kan vi bare tenke oss til.

- Da Clinton var i Frederikshavn for et halvt år siden, ble det en opplevelse for livet for hele byen. Bergen kommer til å få oppleve et presseoppbud og en folkefest de ikke har sett maken til, sier Henning Røde Jensen som var initiativtaker til Clintons foredrag i Danmark.

Bill Clinton vil være stadig mer aktuell fremover som makker for sin kone, Senator Hillary Rodham Clinton, i hennes valgkamp i forsøket på å oppnå det samme som hennes mann, å bli USAs president. Hun vil i tillegg til å bli president, også i så fall bli den første kvinnelige presidenten i USA noensinne.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Slik får du godt internett på hytta