Filantrop og dollarmilliardær Bill Gates har tidligere sagt at rikinger som har tjent pengene sine selv, er mer generøse enn dem som har arvet rikdommen sin.

- Vår erfaring på verdensbasis er at førstegenerasjons rikdom faktisk er mer generøs enn nedarvet rikdom. Både her i India og i USA, og i andre land er de største giverne dem som mottar førstegenerasjons rikdom, skal Gates ha sagt i 2011, ifølge rapporten Veldedighet hos de ekstremt rike.

Rapporten viser at det er fire ganger mer sannsynlig for at såkalte selvgjorte milliardærer vil donere bort en stor andel av rikdommen sin til veldedighet enn at rike arvinger gjør det.

Det er Tom Coupé fra Kiev School of Economics og Claire Monteiro fra Georgetown University i Washington DC. som har utført studien.

Gates har sammen med Warren Buffet utviklet The Giving Pledge - en bevegelse som oppfordrer svært rike individer til å donere bort en betydelig del av formuen sin til veldedighet.

Studien har basert seg på tall og fakta fra The Giving Pledge og Forbes billionaires list fra 2013.

7,8 prosent gir bort formuen
Studien viser at 7,8 prosent av de selvgjorte milliardærene i verden har forpliktet seg til å gi bort mesteparten av formuen sin til The Giving Pledge.

Mens for rike arvinger er det bare 2,1 prosent som har lovet å gi bort store deler av formuen.

85 selvgjorte milliardærer har gjennom The Giving Pledge forpliktet seg å donere bort en betydelig andel av formuen sin, mens «bare» 29 milliardærer hos The Giving Pledge har arvet formuen sin.

Studien påpeker at initiativtakerne bak The Giving Pledge er begge selvgjorte milliardærer, og kan dermed ha inspirert og påvirket andre selvgjorte milliardærer til å slutte seg til bevegelsen, ifølge Inc.com.

Det kan være én forklaring på at det er langt flere selvgjorte milliardærer enn milliardærarvinger som har forpliktet seg til The Giving Pledge.

Verdens mest generøse rikinger
I fjor høst var Gates oppført med en netto formue på 84,2 milliarder dollar. Hittil har han donert bort 21,5 milliarder dollar, ifølge en undersøkelse utført av Business Insider and Wealth-X.

Warren Buffet kommer på andre plass blant verdens mest generøse milliardærer. Han skal ha en netto formue på 61 milliarder dollar, og skal ha gitt bort 21,5 milliarder dollar til veldedighet, ifølge samme avis. I tillegg har Buffet lovet å donere bort mesteparten av formuen.

Facebook-gründer Mark Zuckerberg havner på niende plass over verdens mest generøse folk. Zuckerberg har en formue på 40,7 milliarder dollar. Han skal allerede ha gitt bort 1,6 milliarder.