Gå til sidens hovedinnhold

Billigjakt ble børsfest

Jakt på billige aksjer ga de amerikanske børsene en etterlengtet opptur.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene har fått en tung start på 2007. Tirsdag raste aksjene markant, men onsdag ble skuffelse snudd til glede da investorer på jakt etter billige aksjer begynte å handle stort mot slutten. Teknologitunge Nasdaq opplevde også at en nedtur som hadde vart i åtte dager endelig ble brutt.

NA24 - din næringslivsavis

Handelen bar for øvrig preg av mye nervøsitet med store svingninger og signaler fra finansgiganter om at landets økonomi går med begge benene inn i en resesjon.

Finansaksjene gikk tidlig på trynet, men mot slutten ble nedgangen tatt igjen og snudd til oppgang etter at investorer på jakt etter billige aksjer begynte å handle stort.

Blant annet hentet både JPMorgan Chase og Citigroup seg inn til gevinster på rundt prosenten, etter å ha vært ned rundt to prosent.

- Kortsiktig er vi antakelig veldig oversolgt og vi kan finne en måte å komme tilbake her et eller annet sted; vi har nådd et korreksjonsnivå på ti prosent som kan tiltrekke seg noen på billigjakt, sier sjefinvesteringsdirektør Robert Pavlik, ifølge MarketWatch.

Guider opp
Blant aksjene som dro Dow Jones oppover var E.I. du Pont de Neumours & Co., DuPont, som steg med over fire prosent etter at de meldte at de forventer resultatet for 2007 vil ende i toppsiktet av selskapets tidligere prognoser, som lyder på mellom 3,16-3,20 dollar per aksje, takket være vekst i vekstøkonomiene.

Selskapet melder også at de guider opp utsiktene for 2008 fra 3,31-3,52 dollar per aksje til 3,35-3,55 dollar per aksje.

Estimater innhentet av Thomson Financial lyder på resultater i 2007 på 3,19 dollar per aksje og 3,42 dollar i 2008.

Verre gikk det imidlertid med bilmastodonten General Motors som falt med rundt 2,5 prosent.

Meglerkonsernet E-Trade vil blant annet legge meglerbordet som har rettet satsingen mot institusjonelle investorer og har solgt portefølje med gjeldstyngende verdipapirer for 3 milliarder dollar. Salget medfører et tap på under 5 millioner dollar, noe som er langt mindre enn hva spekulasjonene i forkant skulle tilsi.

I startgropen
Resultatsesongen starter for alvor i USA. Aluminiumsprodusenten Alcoa er som vanlig først ut da de kommer med tall etter at børsene stenger. Her venter analytikerne at det kommer en fall på 55 prosent i resultat per aksje før restruktureringsavsetninger.

Samtidig ventes det at selskapene som inngår i den brede indeksen S&P 500 kommer til å levere det andre strake kvartalet med negativ resultatvekst. Det vil i så fall være første gang siden første kvartal 2002 at selskapene har en negativ vekst i resultat to kvartaler på rad, viser en gjennomgang utført av tallknuserne i Thomson Financial.

- Vi er nok i et dårlig kvartal, sier aksjestrateg Alex Young i Standard & Poor ifølge Marketwatch.

Resesjonen er her
Goldman Sachs og Merrill Lynch mener nå helt klart at den amerikanske økonomien vil tre inn i en resesjon. Utslagsgivende for økonomer begge steder var arbeidsledighetstallene som ble sluppet forrige fredag. Denne viste en skap økning i antallet arbeidsledige kombinert med svak vekst.

- Fredagens arbeidsrapport indikerer tydelig at en offisiell resesjon har kommet, skriver David Rosenberg, økonom hos Merrill, et notat kalt «resesjon er en realitet», ifølge Associated Press.

Videre i notatet skriver han at historisk har man en resesjon når den gjennomsnittlige lengden på arbeidsuken faller i følgende kvartaler, slik det gjorde i tredje og fjerde kvart i fjor. Han skriver også at det ikke engang i løpet av de siste 60 årene har det vært en vekst i arbeidsledighetsraten på en halv prosent, fra bunnivået, uten at resultatet har blitt en resesjon. Den siste arbeidsledighetsmålingen står på 5 prosent opp fra 4,4 prosent i mars.

Goldman hevder at den amerikanske sentralbanken kommer til å kutte renten til 2,5 prosent innen tredje kvartal. Dette kommer FED til å gjøre for å motvirke den økonomiske nedgangen landet er inne i. I et notat til sine kunder advarer de mot den svake veksten som er ventet.

Allerede i andre og tredje kvartal vil bruttonasjonalprodukt falle med 1 prosent på årlig basis, mens veksten i 2008 sett under ett vil vise en oppgang på 0,8 prosent. Det er langt under forventningene ellers i markedet.

Ledigheten er ventet å stige til 6,5 prosent i 2009 fra dagens nivå på 5 prosent. Rentenivået ligger på 4,25 prosent og dermed må renten settes ned 1,75 prosentpoeng får Goldman Sachs utsikter nås.

Meglerhuset er svært negative til finanssektoren og IT-sektoren. De er derimot langt mer positive til helsesektoren.

Det tradisjonelle signalet på om man har en resesjon er om den økonomiske aktiviteten to kvartaler på rad viser nedgang fremfor vekst.

Det har ennå ikke skjedd – den siste fintellingen av veksten i tredje kvartal 2007 viser en vekst på pene 4,9 prosent, ifølge Associated Press.

Oljefall
På råvarebørsen i New York falt oljeprisen etter at USAs energimyndigheter slapp den ukentlige oljelagerrapporten samt spådommene om at landets økonomi er på vei mot en resesjon. Rapporten viste at oljelagrene falt markant, men at lagrene for bensin og destillater steg samt at raffineriene har økt produksjonen.

- Fallet i oljelagrene er av mindre betydning. Produktoppbyggingen er viktigere og burde veie på markedet når vi går inn i fremtiden, sier Michael Lynch hos Strategic Energy & Economic Research, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, 95,64 dollar. Dette er en nedgang på 0,7 prosent, men prisene er fortsatt hele 72 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +1,16% til 12.735,31

Nasdaq +1,39% til 2.474,55

S&P 500 +1,36% til 1.409,13

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå