Gå til sidens hovedinnhold

Birgitte Tengs' fetter i retten mot staten

Han ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs (17), men har i 18 år følt seg uglesett og utpekt som drapsmann. Fetteren til Tengs mener staten må stå til ansvar.

Den 38 år gamle mannen ble pågrepet og siktet for drapet på kusinen Birgitte nesten to år etter at hun ble funnet drept nær hjemmet sitt på Karmøy i 1995.

Han ble først dømt i tingretten til 14 års fengsel for drapet, men deretter frifunnet av lagmannsretten 17. juni 1998. Samtidig gikk den sivile erstatningssaken mot ham, der han ble dømt til å betale Tengs' foreldre oppreisning på 100.000 kroner for drapet.

Henger ved

Ifølge fetterens advokat, Arvid Sjødin, er det ikke mulig å gjenåpne sivilsaken på grunn av foreldelsesfristen for sivilsaker, så erstatningsdommen fra 1998 vil bli stående. Til tross for at oppreisningskravet er ettergitt og at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har dømt den norske staten til å betale erstatning til fetteren på 25.000 Euro, henger mistankene og fordommene ved:

– Selv om en person annen tilstår drapet og blir dømt, vil min klient fremdeles ha dommen fra sivilsaken mot seg, som om han var ansvarlig. Politikere og forståsegpåere har sovet i timen når de laget regler. De burde ha forutsett at en slik situasjon kunne oppstå, advokat Arvid Sjødin til NTB.

– Det er den sivilrettslige dommen som har vært stigmatiserende for ham. Mange år etter dommen mistet han en jobb i Stavanger som følge av dette. Han ønsker kompensasjon og saksøker staten for å få dekket sine økonomiske tap.

Boka hjelper

Fetteren og faren hans begjærer også at etterforskningen av drapet gjenopptas. Det har de godt håp om, spesielt etter at boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?» av Bjørn Olav Jahr kom i høst.

– Veldig mye har endret seg etter den boka kom, det har kommet mange nye tips, sier Sjødin, som ikke ser bort fra at noen kan bli pågrepet.

Forfatteren, Jahr, står på vitnelista for saken som går i Oslo tingrett fra mandag til fredag. Det skal muligens også avhørsekspert Asbjørn Rachlew, som har doktorgrad i justisfeil og nå er i permisjon fra politiet for å jobbe for Senter for menneskerettigheter.

Uriktig

Sjødin vil ikke si noe om hvor mye penger de mener staten bør utbetale i kompensasjon:

– Hovedpoenget er at det er så uriktig at en uskyldig tenåring blir hentet i sitt hjem, kjørt gjennom rettsrunder, kjent skyldig og så frifunnet, for så å bli stigmatisert og avkrevd erstatning for et drap han ikke har begått. Staten har hittil nektet ansvar for dette, i en sak der alle institusjoner som har behandlet saken påviselig har gjort feil. Vi vil be om at retten utmåler en passende kompensasjon for dette.

– Hvordan tallfester man noe slikt?

– Det får retten avgjøre.

Dette er første gang norsk domstol behandler en slik sak, så det finnes ingen tidligere dommer å henvise til. Regjeringsadvokat Ingrid Skog Hauge fører saken for Justis- og beredskapsdepartementet. (©NTB)

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial