Stavanger-biskop Ernst Baasland ble torsdag formelt slått konkurs i Stavanger tingrett, skriver Rogalands Avis.

Torsdag ettermiddag gikk øverste arbeidsgiver, statsråd Trond Giske ut og sa at «i utgangspunktet berører ikke slike private økonomiske spørsmål biskopens arbeidsforhold eller departementets ansvar som arbeidsgiver».

Les også: Biskopen tar permisjon

– Manglende åpenhet, mangelfull informasjon og tilbakeholding av opplysninger har preget denne saken, sa advokat John Heitmann, som representerte motparten, under konkurssaken mot biskopen.

Mange lån
Ifølge Heitman er ikke biskopen i stand til å innfri mer enn 15 prosent av gjeldsbyrden - og det er for lite.

Biskopen garanterte ikke bare for ett lån til sin bedragerianmeldte sønn, Bjarte Baasland - men til sammen fire lån, som summerer seg til 16 millioner kroner.

Politiet tror sønnen kan ha spilt bort pengene, skriver Rogalands Avis.

Les også: Visste om sønnens spillegjeld
Les også: - Helt uvirkelig!

Ifølge avisen er mye av dokumentasjonen i saken falsk - og IT-opplegget til Bjarte Baasland kan ha vært et skalkeskjul for annen virksomhet.

- Spillegjeld
Politiadvokat Knut Horn i finans- og miljøseksjonen i Oslo politidistrikt bekrefter overfor Rogalands Avis at spillegjeld kan være årsaken til de store lånene som er tatt opp:

– Vi har sett eksempler på bedrageri fra spilleavhengige i tilsvarende saker. Det kan også være feilslåtte investeringer, sier Horn til avisen - uten at han vil konkludere i saken.

Les også: Biskopen innrømmer flere lån

Baasland står fast på at han har snakket sant om sin rolle i bedragerisaken i media, skriver Aftenposten.

- Jeg er skuffet over at vi ikke fikk til en avtale med kreditorene. At det nå blir en offentlig rettsforhandling, er et stort nederlag for meg. Men jeg skal stå oppreist. Jeg har overhodet ikke løyet. Det dreier seg om to lån, men bare ett i forhold til Finsnes (slektning som har begjært biskopen konkurs, journ.anm.), sier Baasland til avisen.

60 mill i gjeld
Sønnen Bjarte Baasland lever i skjul i Tsjekkia og skal ha en gjeld som har vokst fra tre til 60 millioner kroner på tre år, ifølge Dagbladet.

Sønnen forteller at det er han som skylder penger og at alle lån det er snakk om ble gitt til ham.

- Min mor tok opp lånene, men det var helt klart for alle at det var jeg som skulle ha pengene. Det var også klart for alle at det var jeg som skulle betale lånene tilbake. Jeg ønsker å komme med en oppfordring. Den er at konkursen legges på meg og ikke på mine foreldre, sier Baasland til Dagbladet.

Baasland er kalt inn til avhør hos politiet i Oslo torsdag:

- Hvis han ikke dukker opp der, vil han bli formelt siktet, sa politiadvokat Knut Horn til Nettavisen onsdag.

Nyhetsvarsel på mobilen:
Prøv GRATIS i en hel måned

- Må snakke sant
Nettavisen snakket med biskopenes preses, Olav Skjevesland, onsdag:

- Det du forteller om at biskopen innrømmer flere lån, er helt nytt for meg. Det er tydelig at vi ikke ser hele bildet i saken ennå. Jeg vil ikke trekke noen konklusjoner. Stavanger bispedømme håndterer saken, mens min rolle blir mer «rådgivende», sa Skjevesland til Nettavisen.

- Men det er vel enda verre at biskoper snakker usant enn at vanlige folk gjør det?

- Det er klart. Generelt og prinsipielt kan ikke kirken leve med en biskop som ikke snakker sant, sa Skjevesland til Nettavisen.

Kan ikke gjøre opp for seg
Baasland selv sier at dersom det hefter noe klanderverdig ved det han har gjort vil han vurdere sin stilling som biskop.

Baaslands advokat Marianne H. Higson, sendte onsdag ut følgende pressemelding:

«Jeg vil med dette bekrefte at det ikke har lyktes å finne fram til en avtale om gjeldsordning for Ernst Baasland. Dette innebærer at både Bodhild og Ernst Baasland vil erklære seg insolvente (betalingsudyktige journ.anm.) i rettsmøtet som er berammet til torsdag den 11.09.09.»