Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn Kjos kan slippe norsk skatt

Og sende pengene hjem igjen.

Torsdag ble det kjent at Norwegian vurderer å flagge ut sine nye langdistansefly til Irland for å redusere lønnsutgifter.

Les mer: Norwegian truer med å flagge ut

Hvorvidt flyselskapets valg faller ned på Irland er imidlertid ikke avklart.

- Irland er ikke besluttet, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til Nettavisen NA24.

Skånvik sier at det ikke er avklart om Norwegian vil etablere et selskap i landet de eventuelt registrerer de nye flyene i.

Skatteparadis
Men det finnes også en annen grunn enn lave lønnskostnader som kan friste Norwegian til å velge Irland.

- Dersom et norsk selskap oppretter et datterselskap i Irland, som er reelt etablert og driver hele sin virksomhet der og ikke i Norge, så vil selskapet ikke skatte til Norge, sier Are Zachariassen, partner ved Wikborg Rein, til Nettavisen NA24.

I Irland er nemlig selskapsskatten på kun 12,5 prosent, mens den i Norge er på 28 prosent.

- Et datterselskap i Irland skal dermed betale 12,5 prosent selskapsskatt på overskudd der. Det vil ikke måtte betales noe skatt av betydning til Norge på utbytte til et norsk eierselskap på grunn av fritaksmetoden, som medfører at kun 0,84 prosent av utbyttet betales i skatt, sier Zachariassen, som er ekspert på internasjonal skatterett.

Skulle Norwegian falle for denne gulroten vil de ikke være de første.

Vekst som skatteparadis
For å skaffe flere arbeidsplasser og bygge opp næringslivet tok Irland et dramatisk grep, de barberte selskapsskatten.

Ved å innføre en selskapsskatt på 12,5 prosent ble landet over natten et av de råeste skatteparadisene for selskaper i andre land. Med liten politisk risiko, sin tilhørighet til EU og geografiske plassering ble øya et yndet mål for flere internasjonale selskaper.

Den lave selskapsskatten regnes som en av de viktigste bidragsfaktorene til at øyas økonomi ble snudd fra trange budsjetter til flere år med enorm økonomisk vekst. Veksten var så kraftig fra 1995-2008 at øya fikk tilnavnet «Den keltiske tiger».

Den eksplosive veksten fortsatt frem til finanskrisen da landet ble knallhardt rammet. Etter dette har EU sett på mulighetene for å kunne tvinge Irland til å heve selskapsskatten, men dette nekter Irland å godta og det har også blitt hentydet at de heller forlater eurosonen enn å godta noe slikt.

For Irland nyter enorme fordeler av den lave selskapsskatten.

I dag er cirka 250.000 arbeidsplasser i landet med vel 6.5 millioner innbyggere tilknyttet utenlandske selskaper. Tidligere undersøkelser har også vist at 80 prosent av bedriftene valgte Irland på grunn av den lave skatten.

Ryanair-skatt
Skulle Norwegian også bli fristet vil de få likere betingelser som en av sine konkurrenter.

Ryanair er irsk, og nyter med det godt av de lave skattene.

Selskapet ønsker imidlertid ikke å kommentere at det norske flyselskapet nå kan få deler av driften ned på deres skattenivå.

- Ryanair kommenterer ikke flyselskaper med dyre billetter, som Norwegian, sier Robin Kiely, kommunikasjonssjef hos Ryanair til Nettavisen NA24.

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken