Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn skutt - mann siktet

En fire år gammel brunbjørn ble natt til fredag skutt på sauebeite i Engerdal kommune i Hedmark. En mann er siktet i saken.

Personen som skjøt bjørnen, en mann fra Engerdal i slutten av 30-årene, er avhørt av politiet og har status som siktet for å ha felt fredet vilt, heter det i en pressemelding fra Hedmark politidistrikt. Politiet vil av hensyn til den pågående etterforskningen i saken ikke gå nærmere inn på hva skytteren har forklart i avhør. Politiet opplyser at de vil fortsette med vitneavhør samt videre tekniske undersøkelser ut over dagen.

Bjørnen ble skutt på innmark og på et område der det tidligere er tatt sau. Det er tidligere søkt om fellingstillatelse for bjørn i det aktuelle området, men Fylkesmannen i Hedmark har avslått denne søknaden.

130-140 kilo
- Det dreier seg om en fireårig brunbjørn på rundt 130-140 kilo, sier rovviltkontakt Magnar Nordsveen i Statens Naturoppsyn til TV 2 Nettavisen fredag formiddag.

Bjørnen som uheldigvis ruslet inn på et jorde der det gikk sau på beite, var ikke merket.

- Vi vet derfor ikke om den er norsk eller svensk eller om den har søsken i området. Vi ligger jo så nær svenskegrensa her, at bjørnene vandrer fram og tilbake, sier Nordsveen.

Fraktes bort
Området der bamsefar ble skutt er nå avsperret og politietterforskere jobber på stedet.

- Jeg skal ha med meg bjørnen herfra om et par timer, sier Nordsveen.

Hannbjørnen skal enten fraktes til kjølelageret på Evenstad høgskole, som har utmarkslinje, eller til Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim.

- Der skal den undersøkes for skudd og skuddvinkler for å avgjøre om det virkelig var en nødrettsituasjon, sier Nordsveen.

Skutt på jordet til stortingspolitiker
Bjørnen ble skutt på jordet til stortingsrepresentant Ola D. Gløtvold (Sp). Gløtvold (56) sier til VG Nett at han hadde engasjert representanter fra det lokale beitelaget for å holde vakt på beiteområdet etter at det tidligere denne uken ble tatt sau i inngjerdingen. Han mener bjørnen ble skutt i en klar nødvergesituasjon og at skytteren derfor ikke er å klandre.

- Det er en lettelse at bjørnen ble skutt før den gjorde mer skade. Vi som driver med sau blir til stadighet pisket av myndighetene, og når bjørnen til og med er ved innmark, så begynner det å bli håpløst, sier stortingsrepresentanten ifølge VG Nett.

Utvidet nasjonalpark
Sist helg besøkte miljøvernminister Knut Arild Hareide området der bjørnen ble skutt, i forbindelse med at Femundsmarka og Gutulia nasjonalparker er utvidet og Femundsmarka nasjonalparksenter ble åpnet. Her kan du lese mer om besøket.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken