Vinterbro (NTB-Steinar Bjerkmann): Tidenes vinterolympier, Ole Einar Bjørndalen, sier Petter Northug må ta valg i livet og endre levesettet etter fyllekjøringen.

Northug smadret bilen, forlot en skadd passasjer på ulykkesstedet og benektet først promillekjøringen. Langrennsløperen innrømmet senere det hele.

- Det er en katastrofe for Petter som person og synd at han havnet oppi det. Han må ta valg i livet og endre det levesettet der.

Det er ikke bra for ham eller for å prestere i idrett. Har han lyst å fortsette som idrettsutøver, må han endre det. Og det har han gjort. Det var godt det gikk så bra som det gikk, sier Bjørndalen til NTB.

Ukjent promille

Det er ikke kjent hvor høy Northugs promille var natt til søndag 4. mai. Nå blir VM-helten fra Oslo-OL rapportert å være i treningsmodus igjen.

Bjørndalen, som enkelte avskrev som for gammel foran Sotsji-OL, tror Northug revansjerer seg.

- Ja, det er jeg helt overbevist om. Han trener godt nå. Dersom han bare fortsetter som han gjør nå, er han back in business og vinner skirenn til vinteren, sier Bjørndalen, som selv ble tidenes vinterolympier i februar.

Vanskelig å stoppe

Skiskytteren fra Simostranda er oppe i hele åtte OL-gull. 40-åringen sier det er viktig at Northug får trygghet rundt seg.

Det er allerede blitt gjort endringer i apparatet rundt Northug.

- Tror du Northug kan ta gull under ski-VM i Falun til vinteren?

- Ja, jeg har veldig tro på at han kan klare det. Han må bare fortsette og få brikkene til å falle på plass rundt seg. Han må få være i ro og mak, trene godt og være så godt forberedt som Petter kan være.

- Det er veldig få idrettsutøvere i Norge, når de har bestemt seg, som er bedre til å være nettopp det. Da er det vanskelig å stoppe Petter. Jeg har veldig tro på ham, sier Bjørndalen.

Barnas forbilde

Skiskytterveteranen drikker selv ikke alkohol. Kanskje er han det beste forbildet for unge håpefulle i Norge.

Barna svermet rundt Bjørndalen da han kastet glans på Tusenfryd onsdag. I solskinnet skrev gullgrossisten autografer, stilte opp på bilder og viste en leken utgave av seg selv da han skjøt med vannpistol.

Til slutt ble Bjørndalen loset inn i «speedmonsteret».

- Jeg tar gjerne en strafferunde i denne, gliste en solbrun Bjørndalen.