Gå til sidens hovedinnhold

Blairs 24 timer i helvete

Statsminister Tony Blair står foran sin tøffeste uke siden han kom til makten. Onsdag legges rapporten om våpeneksperten David Kellys selvmord fram, men før det må Blair få styr på sine egne partifeller.

Blair må tirsdag og onsdag gjennom det britiske medier har døpt "24 timer fra helvete". Tirsdag skal Underhuset votere over Blairs planer om en tredobling av studieavgiftene til 3.000 pund. Men så mange som 160 av regjeringspartiet Labours representanter i Underhuset vurderer å stemme mot planene.

Dagen etter legger dommer Lord Hutton fram sin rapport om våpeneksperten David Kellys selvmord i fjor sommer. Blair-regjeringen er blitt beskyldt for å ha bidratt til at Kelly tok sitt eget liv ved at den avslørte ham som kilden i en BBC-reportasje hvor det ble hevdet at regjeringen «spritet opp» sin rapport om masseødeleggelsesvåpen i Irak fra september 2002.

Integritetstest
I et intervju med The Observer sier Blair at han er innstilt på fortsatt å være statsminister når uka er omme, men han har tidligere antydet at han kan komme til å gå dersom Hutton mener han har løyet. Blair sier videre at rapporten vil bli en dom over hans ærlighet ved bruken av etterretningsopplysninger i forkant av Irak-krigen og over hvilken rolle han hadde i avsløringen av Kellys navn.

– Spørsmålet når det gjelder min integritet er følgende: Fikk vi etterretningsopplysningene og brakte vi dem videre til folket på en ordentlig måte? Og det mener jeg selvfølgelig at vi gjorde, sier statsministeren.

Dersom Blair taper voteringen om studieavgiftene og i tillegg blir personlig kritisert av Lord Hutton, «kan ting begynne å rakne», sier kilder nær statsministeren til The Observer.

Politiske analytikere nyhetsbyrået Reuters har snakket med tror imidlertid Blair kommer til å få hard medfart kommende uke men at han blir sittende.

– Bør gå av
En ny meningsmåling viser at flertallet av de britiske velgerne mener Blair bør gå av dersom Lord Hutton kritiserer hans håndtering av Kelly-saken.

I meningsmålingen utført for ITV sier 56 prosent av de spurte at Blair bør gå av dersom Hutton-rapporten konkluderer med at Blair eller hans stab handlet uriktig da de lekket Kellys navn.

Statsminister Tony Blair nekter for at han godkjente at Kellys navn ble bekreftet overfor pressen. Men under høringene om Kelly-saken i september sa byråsjefen i forsvarsdepartementet Kevin Tebbit under sin vitneforklaring at Blair hadde ledet møtet hvor det ble bestemt at Kellys navn skulle bekreftes overfor journalister.

(NTB-AFP-Reuters)

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen