Gå til sidens hovedinnhold

Blandet på usikre USA-børser

De amerikanske børsene startet uken med blandet resultat.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Investorene sendte de amerikanske aksjene forskjellige veier mandag, men for en del ble det den første oppgangen i det nye året. Usikkerheten knyttet til landets økonomi dro aksjene nedover, mens den elendige starten på det nye året, som en del aksjer allerede har fått, også fører til attraktive priser som investorene dro fordel av.

NA24 - din næringslivsavis

Den stadige usikkerheten kombinert med raske gevinstsikringer førte til en meget volatil handel der verdens mest kjente indeks, Dow Jones, svingte både hit og dit.

- Det er noen få mennesker som foretar seg noen billigkjøp. Det er den samme type dynamikk som vi har sett selv i feriepregede ukene, markedet faller i stort volum og stiger i lavt volum, sier Paul Nolte hos Hinsdale Associates, ifølge MarketWatch.

Fredag sørget elendig arbeidsmarkedstall for et voldsomt børsras på Wall Street. Nasdaq-indeksen falt nærmere 3,8 prosent og endte uken ned over seks prosent. Dow Jones falt nesten to prosent fredag og endte ned 4,3 prosent uken sett under ett. Det var tilsvarende nedgang fra den brede S&P 500-indeksen. Dermed ble innledningen til børsåret 2008 et av de svakeste i historien.

- Driverne i forrige uke vil ikke være med oss denne uken; vi kommer ikke til å få de samme økonomiske tallene som forteller om en avkjøling i økonomien eller en økning i inflasjonen, sier sjefmarkedsstrateg Art Hogan, ifølge MarketWatch.

Ledigheten økte til 5 prosent i desember samtidig som jobbveksten var langt under forventningene. Dermed øker usikkerheten knyttet til utviklingen til veksttakten i den amerikanske økonomien. Arbeidsmarkedet har vært lyspunktet i tunge sinn ettersom boligmarkedet og den påfølgende kredittkrisen har skapt store bekymringer blant investorene.

Spekulasjoner om at den amerikanske sentralbanken kommer til å senke renten ved neste rentemøtet i slutten av januar gir oppgang på Wall Street. En rentenedgang er virkemiddelet mange økonomer ønsker seg for å redusere virkningen av problemene USA stor foran.

Fallende oljepris blir også tatt godt i mot i markedet. Den amerikanske lettoljen WTI falt 2,9 prosent til 95,10 dollar fatet på råvarebørsen i New York.

Nordøstlige USA står for 80 prosent av landets totale fyringsoljeforbruk. En rapport fra Wather Derivatives anslår at etterspørselen etter fyringsolje i denne regionen vil bli hele 34 prosent lavere enn normalen i løpet av neste uke, ifølge Bloomberg.

Man må tilbake til november for å finne sist oljeprisen falt like mye.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +0,21% til 12.827,49

Nasdaq -0,21% til 2.499,46

S&P 500 +0,32% til 1.416,18

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien