Gå til sidens hovedinnhold

Blåser i mobilforbud

Halvparten av alle nordmenn blåser i både faren og forbudet mot å bruke håndholdt mobil bak rattet.

Det er politiet i Bergen som går ut med de sjokkerende tallene. Ifølge BA.no hevder trafikkpolitiet at 50 prosent av norske bilister gir blaffen i forbudet mot å bruke håndholdt mobiltelefon i bilen.

- Vi observerer vanvittig mange sjåfører som snakker i håndholdt mobiltelefon mens de kjører. Jeg vil anslå at halvparten av bilistene ikke bryr seg om forbudet, sier Jan Gunnar Bøe, avdelingsleder ved trafikkseksjonen på Sentrum politistasjon til avisen.

Som promille
Selv om bilister som blir tatt for å snakke i mobiltelefon uten fastmontert håndfriutstyr blir bøtelagt med 1300 kroner, er det svært mange både yrkessjåfører og privatbilister som bryter denne loven.

Dette til tross for at bilførere som snakker i mobiltelefon ikke bare har forsinket reaksjonstid, men også har større problemer med skifting av filer, forbikjøringer, røde lys, å følge med på fartsgrenser, avstanden til bilen foran, kryssende trafikk og andre viktige trafikkregler.

Flere undersøkelser viser dessuten at mobilsnakkende bilister har kjøreferdigheter på linje med promillekjørere.

Arbeidsgivers ansvar
Geir Karlsen i Mobilmegleren sier til BA at han mener det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at alle ansatte har håndfriutstyr, dersom det forventes at de besvarer anrop utenfor arbeidsstedet.

- Jeg mener arbeidsgivere har et ansvar for dette om de forventer at arbeidstakere er tilgjengelig mens de kjører bil, sier han.

Karlsen mener særlig transportnæringen bør gå foran med et godt eksempel.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai