OSLO TINGRETT (Nettavisen): Til tross for at politiet har plassert mullah Krekar på hemmelig adresse, har statsadvokaten nå offentliggjort den nye adressen hans. Det skjedde i forbindelse med rettssaken der Krekar står tiltalt for å ha truet blant andre Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg på livet.

Da dommeren i Oslo tingrett innledningsvis rutinemessig spurte om tiltaltes personalia, lot han være å spørre om Krekars adresse og bemerket at han bodde på hemmelige adresse.

- Et problem
Men den hemmelige adressen sto likevel på tiltalebeslutningen som ble lagt frem i forbindelse med rettssaken som startet på onsdag.

- Hvis man har en hemmelig adresse, så ligger det i sakens natur at det er et problem dersom den blir offentliggjort. Utover dette ønsker jeg ikke å kommentere spørsmålet ytterligere. Sikkerheten rundt Krekar er politiets ansvar, sier Krekars advokat Brynjar Meling til Nettavisen.

Krekar og familien har bodd på en hemmelig adresse etter at det i januar 2010 ble avfyrt flere skudd mot leiligheten til Krekar på Tøyen i Oslo.

Sier vanlige rutiner er fulgt
Avdelingsleder og dommer ved Oslo tingrett, Anne Margrethe Lund, sier at de kun har fulgt vanlig rutine og at det er politiets ansvar at dette ikke blir kjent:

- Jeg bare konstaterer det som sto på tiltalen. En kan ikke forvente at Oslo tingrett skal ha rutiner for dette, det må politiet ha, sier Lund til P4.

Mulla Krekar - eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter - kom onsdag morgen til rettssaken ikledt en tradisjonell kurdisk drakt, et hvitt hodeplagg og en lys grå drakt.

Tiltalt for trusler
Krekar står tiltalt etter blant annet terrorparagrafen.

I tillegg omfatter tiltalen flere drapstrusler mot navngitte personer, blant dem Høyre-leder Erna Solberg.

Krekar møtte med sine forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Et stort presseoppbud følger saken, og på grunn av omfattende sikkerhetskontroll ble retten satt først 15 minutter over klokken 09.

På spørsmål om hvilket navn han ønsker å bli tiltalt som, svarte han «Krekar».

Det første tiltalepunktet gjelder trusler Krekar kom med i et intervju med norsk og internasjonal presse torsdag 10. juni 2010, etter at høyesterett stadfestet endelig utvisningsvedtak.

Krekar sa blant annet at dersom Norge sender ham «til giljotinen og døden», da betaler de prisen.

Om Erna Solberg sa Krekar ifølge tiltalen at «hun skal betale prisen for det eget ånd (liv).»

- Jeg er uskyldig

På spørsmål om han erkjenner straffskyld for noen av punktene i tiltalen, svarte Krekar slik etter å ha hørt tolkens oversettelse:

- Ja, delvis. Jeg sier samme som tidligere.

- Men erkjenner du straffskyld?

- Nei, jeg er uskyldig svarte Krekar.

Det var i tråd med det Krekars forsvarer varslet om på forhånd:

- Min klient kommer ikke til å erkjenne straffskyld. Han er en sterkt religiøs person og har redegjort for islams syn på en del problemstillinger han er blitt forelagt, sa advokat Meling til NTB før rettssaken startet.

Dette er tiltalen

* Mullah Krekar (Najmuddin Faraj Ahmad) står tiltalt for å ha oppfordret til terrorisme, blant annet gjennom selvmordsangrep i Irak og mot amerikanske interesser og personell.

* Påtalemyndigheten mener dessuten at uttalelsene Krekar kom med da han under et pressemøte ble spurt om utvisningssaken mot seg, var ulovlige trusler mot Stortinget, norske myndigheter og Høyre-leder Erna Solberg.

* Ifølge advokat Brynjar Meling har Krekar kun gitt en slags religiøs konsekvensanalyse og redegjort for islams syn på problemstillinger han er blitt forelagt.

* Under et møte i Oslo med internasjonal presse 10. juni 2010 sa Krekar ifølge tiltalen blant annet: «Erna Solberg sier, kast ut mulla Krekar til døden, hun skal betale prisen for det. Hun skal betale prisen for det av eget ånd (liv). Hvem som tar livet hennes, vet jeg ikke. Al-Qaida, Ansar al-Islam, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Jeg vet ikke hvem. Men hun skal betale prisen sin».

* Høyesterett stadfestet i 2007 vedtaket om å utvise Krekar fra Norge av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er imidlertid ikke effektuert fordi Irak ikke kan garantere at han ikke får dødsstraff.

(©NTB)