Gå til sidens hovedinnhold

Blåveis for Hagen

Etter en periode med medvind får Carl I. Hagen og Frp en skikkelig nesestyver på TV 2s aller siste gallup.

Partiene på høyresiden beholder den knappe ledelsen to dager før valget på TV 2s siste Gallup før valget. Men avstanden mellom blokkene er liten, og det er fortsatt helt åpent hvem som vinner valget.

I Aftenpostens siste måling utført av Opinion ligger de rødgrønne an til å få et knapt flertall i Stortinget.

Er du fortsatt usikker på hva du skal stemme, kan du ta TV 2 Nettavisens partitest.

Frp går tilbake med 2,9 prosentpoeng til 18,3 prosent på den siste målingen TNS Gallup har laget for TV 2. Fremskrittspartiet har i lang tid hatt godt drag på tidligere hjemmesittere - disse har nå hoppet tilbake i sofaen, mens Høyre nå henter flere tidligere Frp-velgere.

Samtidig går SV fram 1,6 prosentpoeng til 10,6 prosent, og ser dermed ut til å ha stanset den bratte nedturen.

Fortsatt blått flertall
Likevel blir mandatfordelingen mellom borgerlig og rødgrønn side den samme som etter fredagens måling, fordi SV først og fremst stjeler velgere fra sine samarbeidspartnere Ap og Sp, mens det er Høyre og KrF som stjeler Frps stemmer.

Den borgerlige siden får 88 mandater, mens de rødgrønne får 79, ifølge målingen.

SV går fram tre mandater til 18, Arbeiderpartiet mister ett, og Senterpartiet mister to.

På høyresiden mister Frp hele fem mandater. Høyre går fire fram, mens KrF går fram med ett mandat.

Kystpartiet får fortsatt to mandater, med sin oppslutning på 1,3 prosent, mens RV, som får 1,5 prosent ikke får noen mandater.

- Glipper for de rødgrønne
- Målingen viser at flertallet er i ferd med å glippe for de rødgrønne, sier Dagfinn Høybråten i en kommentar om målingen til TV 2.

Stoltenberg ønsker ikke å se så negativt på det.

- Det er den andre målingen i dag. Den ene viser flertall for vår side, mens denne viser flertall for borgerlig side. Det eneste vi vet er at det blir jevnt, veldig jevnt, sa Stoltenberg i en pause under TV 2s partilederdebatt i Bergen onsdag.

- Vi var forberedt på at vi kunne få denne typen måling, siden det har vært jevnt så lenge. Det avgjørende er, uansett måling, at det er jevnt og at det er mulig å få byttet regjering, sier Stoltenberg.

- Dødt løp
- Disse tallene viser at det nå er helt dødt løp. Dette kan vippe begge veier. Ingenting er avgjort, sier TV 2s politiske redaktør, Stein Kåre Kristiansen.

Lørdag kveld ble valgkampens siste partilederdebatt vist på TV 2.

Se første del av partilederdebatten
Se andre del av partilederdebatten

Her kan du lese om kveldens partilederdebatt.

Høyre henter fra Frp
For første gang siden Erna Solberg tiltrådte som partielder henter Høyre nesten like mange tidligere Frp-velgere som de gir fra seg til Carl I. Hagen. Dette er med å redusere avstanden dramatisk mellom de to partiene.

Fremskrittspartiet er fremdeles det største partiet blant velgere under 30 år.

Sterkt for KrF
Kristelig Folkeparti har flere lojale velgere i kveld enn de har hatt noen gang tidligere i valgkampen. Nesten to av tre KrF-velgere svarer nå at de vil gjenta partivalget fra 2001. Dette står i skarp kontrast til målinger gjennom flere måneder hvor KrF har slitt med å få tidligere velgere tilbake.

Sponheims beste?
Venstreleder Lars Sponheim klarer ikke å samle mer enn halvparten av velgerne som stemte på Venstre i 2001. Likevel har Venstre tatt igjen Senterpartiet med en oppslutning på 5,4 prosent. Dette skyldes at partiet samler nesten like mange velgere som stemte Høyre i 2001, som tidligere Venstrevelgere. Uten støtte fra velgere som tidligere har stemt på et av de to andre regjeringspartiene ville bildet sett langt mørkere ut for Lars Sponheim.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken