Gå til sidens hovedinnhold

- Ble avslørt da han var i luften

Agenter sto klare på flyplassen til å pågripe den terrorsiktede før terrorforsøket fant sted.

Los Angeles Times bringer nyheten om at amerikanske agenter hadde kjennskap til Umar Farouk Abdulmutallabs angivelige terrorforbindelser i Jemen, selv før han angivelig forsøkte å sprenge et passasjerfly i luften rett før landing i Detroit første juledag.

Ventet på flyplassen
Sikkerhetsagenter ble kjent med denne informasjonen da Abdulmutallab befant seg på flyet mellom Amsterdam og Detroit. Og sikkerhetsagenter sto på flyplassen klare til å avhøre mannen.

- Personene i Detroit var klare for å gjennomføre en underordnet inspeksjon. Avgjørelsen hadde blitt tatt. Databasen hadde plukket opp Utenriksdepartementets bekymringsmeldinger om denne fyren – at denne fyren kan ha vært involvert med ekstremistiske elementer i Jemen, sier en høytstående politikilde til avisen.

- Kunne nektet ham adgang
Dersom bekymringsmeldingene hadde blitt plukket opp tidligere, så kunne agenter ha handlet allerede på flyplassen i Amsterdam, og dermed avverget hele terrorforsøket.

- Da kunne de ha tatt beslutningen om hvorvidt de skulle nekte ham å borde flyet, sier kilden.

Nye tiltakt
Terrorforsøket i julen har resultert i innføringen av omfattende nye terrortiltak knyttet opp mot flysikkerheten.

President Barack Obama har uttrykt stor misnøye over de ulike etterretningsorganisasjonenes sviktende evne til å samarbeide, og dermed mislykkes med å avverge terrorforsøket.

Reklame

Ny mobilavtale barberer prisene på abonnementet

Kommentarer til denne saken