Steven Elgesem, innehaver av West Foto på Frogner i Oslo, forteller til Aftenposten at butikken fra 1979 til 1984 hadde den Sovjetiske ambassaden og det som senere viste seg å være KGB-toppen Leonid Makarov som fast kunde og at han samtidig leverte kopier av russernes bilder til Politiets overvåkingstjeneste (POT). På et tidspunkt skal han ha fått spørsmål fra POT om han kunne manipulere to bilder, slik at spionmistenkte Arne Treholt og Leonid Makarov tilsynelatende var fotografert sammen.

- Komplisert oppgave
- Jeg stusset litt. Det ville ha vært en svært komplisert oppgave på den tiden, og ville i så fall ha involvert flere enn de to kvinnene som jobbet med rask fremkalling og kopiering av foto på timeslaboratoriet vårt, sier Elgesem til Aftenposten.

Han forteller at han sa nei til dette oppdraget.

Elgesem sier han har tatt kontakt med Arne Treholts advokat, Harald Stabell, og at han er villig til å forklare seg om det han opplevde.

Willoch vil ha gransking
I boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken» - presenterer journalistene Geir Selvik Malthe-Sørensen og Kjetil Bortelid Mæland det som skal være bevis for at Politiets overvåkingstjeneste laget falske bevis i Treholt-saken da de presenterte det såkalte pengebeviset for retten.

Les også: - Politiet jukset med «pengebeviset»

Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) mener påstandene om fabrikkerte bevis mot spiondømte Arne Treholt er så alvorlige at en gransking må til.

Willoch var statsminister i Norge da Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985.

Willoch sier til Aftenposten at han ikke tror på påstandene om fabrikkering av bevis, men at alvorlighetsgraden tilsier at de må «undersøkes svært nøye». Skulle påstandene vise seg å stemme, er det ifølge Willoch «en voldsom skandale».

Storberget åpner for gransking
Justisminister Knut Storberget sier ifølge NRK at han mener regjeringen bør vurdere å opprette egen gransking.

- På bakgrunn av de siste påstandene som er kommet i Treholt-saken utelukker jeg ikke at regjeringen kan iverksette en granskning - særlig med hensyn til å kartlegge ulovlig metodebruk. Vi har nå brukt flere år på å åpne PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) og sikre god kontroll og få god hånd om metodebruk, sier Storberget ifølge NRK.no.

Mener Busch og Qvigstad må trekke seg

Frp-nestleder Per Sandberg mener at justisminister Knut Storberget (Ap) må be riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med Treholt-saken.

De to var aktorer i straffesaken der Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel for spionasje for Sovjetunionen og Irak i 1985.

Når to tidligere POT-tjenestemenn de siste dagene har sagt at det såkalte pengebeviset mot Treholt var fabrikkert, har også flere reist spørsmålet om Busch og Qvigstad er habile til å kunne vurdere om saken skal behandles på nytt.

Sandberg, som er leder for justiskomiteen på Stortinget og nestleder i Fremskrittspartiet, mener at justisminister Storberget må gripe inn.

- Han bør be Busch og Qvigstad om å trekke seg fra arbeidet med saken. Storberget kan gi uttrykk for at slik saken står nå, bør vi prioritere å få på plass en behandling i Gjenopptakelseskommisjonen og en gransking. Det bør skje raskt, sier Sandberg til VG Nett.