Gå til sidens hovedinnhold

Ble drept mens han beskyttet andre

Dan Uzan (37) ble drept mens han sto vakt under en jødisk konfirmasjon.

Flere hundre sørgende deltok i begravelsen til Dan Uzan, som ble drept utenfor en synagoge i København i helgen, melder NTB via Ritzau. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt var blant de mange som viste terrorofferet den siste ære.

Les også: Vilks: – Dansk politi undervurderte trusselen

Sto vakt

37-åringen ble skutt og drept da han sto vakt utenfor synagogen i Krystalgade natt til søndag, mens det pågikk en jødisk konfirmasjon i menighetshuset bak ham. Drapet skjedde noen timer etter at et en mann ble drept i angrepet mot et debattmøte.

- Det var smil der inne

Like før klokken 14 onsdag strømmet flere hundre svartkledde mennesker mot Mosaisk Vester Begravelsesplads i Københavns sydhavn, der begravelsen ble holdt.

– Det var en trist begravelse, men også en begravelse som ga styrke til alle. Det var smil der inne, sa rabbiner Jair Melchior etter begravelsen.

Langs gravplassens røde murer var det stort politioppbud, og i nærheten sto det tungt bevæpnet politi i skuddsikre vester og med grønne uniformer i beredskap.

- Kommer til å huske Dans liv

Statsminister Helle Thorning-Schmidt og justisminister Mette Frederiksen var blant de mange som deltok i begravelsen.

– Vi kommer til å huske Dans liv, ikke hans død. Vil kommer til å huske hans glede, hans kjærlighet. Det ansvaret som han alltid tok. Det kommer til å leve videre i oss, sa Melchior.

- Styrke og samhold

Tidligere overrabbiner Bent Lexner var en av dem som talte under begravelsen.

- Hvis El-Hussein visste hvilken styrke og hvilket samhold han har skapt blant det danske folk, så tror jeg at ville bli forbauset, uttalte han til Berlingske Tidende like etter begravelsen.