Året er 1994 og en 16 år gammel portugiser har nettopp postlagt et brev. Lite vet unggutten at dette brevet skal forandre livet hans for alltid.

For da den samme konvolutten noen dager senere dumper ned i postkassen til trenerlegenden Sir Bobby Robson, ja da starter historien om André Villas-Boas.

En historie som på mange måter kunne vært tatt rett ut av en hvilken som helst eventyrbok. En historie om fotball, vennskap, lidenskap og ikke minst suksess.

Og onsdag kveld kan historien nå sitt foreløpige høydepunkt, når den samme portugiseren, 17 år senere, leder sitt kjære FC Porto ut på Aviva Stadium i Dublin.

Følg finalen i Europaligaen mellom Porto og Braga i Nettavisens livesenter 20.45.

Under Robsons vinger
Men først tilbake til 1994 og Sir Bobby Robson. Den engelske treneren, som på den tiden var sjef for nettopp Porto, lot seg nemlig begeistre av den unge Villas-Boas.

Unggutten hadde i brevet satt spørsmålstegn ved at engelskmannen hadde valgt å benke storscorer Domingos Pacienca, et argument Robson ga 16-åringen i oppdrag å utdype.

Villas-Boas samlet statistikk på den tidligere storscoreren og leverte en rapport som var så grundig og overbevisende, at Porto-treneren belønnet ham med en praksisplass i klubben.

Den engelske legenden gjorde også sitt for å oppmuntre unggutten til å satse på en karriere innenfor treneryrket, noe som etter hvert førte portugiseren til Skottland.

- Sir Bobby likte den lidenskapen jeg viste og hjalp meg inn på trenerakademiet i Lilleshall, der jeg fullførte UEFAs C-kurs for trenere, forteller Villas- Boas.

- Egentlig var jeg for ung til å komme inn på akademiet, men Sir Bobby ordnet opp. Året etter fullførte jeg B-kurset og i 2003 fikk jeg A-lisensen, sier treneren.

Livet i Storbritannia var aldri noe stort problem for portugiseren, som snakket flytende engelsk. Villas-Boas' bestemor, Margaret Kendall, var nemlig født og oppvokst i England.

Under tiden på balløya fikk den nå 33 år gamle treneren også sitt første møte med toppfotballen, da han hadde et studieopphold i Ipswich under skotske George Burleys ledelse.

Ingen Mourinho-kopi
Det var imidlertid ikke bare Villas-Boas som ble oppdaget av Sir Bobby i Portugal. José Mourinho var en annen som tok sine første skritt mot en trenerkarriere under Robsons vinger.

Den nåværende Real Madrid-sjefen startet, i likhet med Villas Boas, som speider for Robson og jobbet seg etter hvert opp til rollen som assistenttrener.

Da Mourinho i 2002 vendte tilbake til FC Porto som hovedtrener, tok han med seg Villas-Boas i trenerstaben. Det var starten på et unikt vennskap og samarbeid.

- José kjente meg godt og ba meg hjelpe til å med å opprette et speiderteam. Målet var å samle sammen mest mulig informasjon om motstanderne.

- Når spillerne gikk på banen, var de så godt forberedt som det går an å bli. Slik sett ble vi sjelden tatt på senga i løpet av en kamp, forteller Villas-Boas.

Samarbeidet mellom de to herrene førte til at FC Porto i 2004 gikk til topps i Champions League. Da Mourinho senere dro til Chelsea og Inter, tok han med seg kameraten.

De tette båndene mellom de to profilene har også ført til at Villas-Boas har blitt sammenlignet med Mourinho. 33-åringen er likevel klar på at han ikke er noen Mourinho-kopi.

- Jeg er ikke en kopi av noen. Bobby Robson var veldig viktig for meg i starten av karrieren og det var også José senere. Men det er først og fremst mine egne kvaliteter som har ført meg dit jeg er i dag, sier han.

Landslagstrener
I oktober 2009 tok imidlertid superduoen farvel, da Villas-Boas fikk tilbud om å ta over som hovedtrener for den portugisiske klubben Academicas de Coimbra.

Etter at 33-åringen selv ble hovedtrener, har han etter hvert kuttet mye av kontakten med Mourinho.

- Jeg snakker ikke lenger med José. Vi hadde en del kontakt da jeg var i Academica, men nå er det annerledes, sier han.

Jobben i Academica var hans første jobb som trener på klubbnivå, men likevel ikke hans første trenerjobb. Som 21-åring ble nemlig Villas-Boas landslagstrener - for De Britiske Jomfruøyene.

Det var portugiserens gode engelskkunnskaper som sikret han jobben og han ledet laget i flere kamper under VM-kvalifiseringen til 2002.

- Jeg var nasjonens trener. Jeg var bare en guttunge, men de visste ikke det. Jeg fortalte ikke alderen min før etter at jeg sluttet. Det var stort for en 21-åring, sier Villas-Boas.

- Jeg husker vi møtte Bermuda i en kamp og tapte stort. Shaun Goater (tidligere Man City) scoret fem av målene. Et stygt tap, men viktig erfaring, sier 33-åringen.

Det var etter landslagsjobben at Villas-Boas returnerte til hjemlandet. Først som U19-trener for Porto og deretter i staben til Mourinho. Før han i 2009 altså fikk prøve seg på egen hånd.

Fantastisk sesong
Og etter et vellykket år i Academicas de Coimbra fikk Villas-Boas hovedansvaret for Porto så sent som den 2 juni 2010. I løpet av ett år har det skjedd mye på kort tid.

Treneren ledet blant annet klubben ubeseiret gjennom ligaspillet og tok hjem gullet med totalt 84 poeng i kofferten, 21 poeng foran nummer to. Begge deler er ny rekord i Portugal.

I tillegg ble 33-åringen med dette den tredje yngste treneren som noen gang har vunnet den portugisiske ligaen. Bare Mihaly Sistka (1938/39) og Julio Pereira (1962/63) har vært yngre.

Under Villas-Boas' vinger har også Porto vunnet 13 kamper i europacupen denne sesongen. Det har aldri et portugisisk klubblag klart tidligere og bragden kan bli kronet med sølvtøy.

Med seier over Braga i finalen av Europaligaen onsdag kveld, vil FC Porto kunne juble for sin fjerde triumf i europacupen noensinne og Villas-Boas kan juble for sin første europatriumf.

- Kort karriere
Suksessen i Porto denne sesongen har også gjort portugiseren til en svært ettertraktet mann og flere klubber skal ha vært ute etter hans tjenester.

Ifølge løse rykter skal Liverpool ha vært en av disse klubbene, men etter at Kenny Dalglish signerte en permanent avtale med Merseyside-klubben, har de ryktene avtatt.

Selv satser treneren på en kort, men effektiv karriere.

- Jeg ønsker en kort karriere på 10-12 år. Maks femten år. Etter det skal jeg legge opp. Men først ønsker jeg å gjøre meg bemerket, sier Villas-Boas.

Onsdag kveld kan altså 33-åringen gjøre nettopp det. Porto har vært fryktingydenene gode denne våren og er storfavoritt foran møtet med overraskelseslaget Baga.

PS. Ironisk nok er det Domingos Pacienca som er trener hos finalemotstander Braga. Mannen Villas-Boas altså skrev sin aller første speiderrapport om for Sir Bobby tilbake i1994.

Kilder: Wikipedia, FIFA.com, The Independent, Wall Stret Journal, UEFA.com, Portugoal.net.

HTML EMBED