Det var i juni i fjor at den mangeårige operasjonssykepleieren ved Nordlandssykehuset i Bodø, Lillian Olsen, ble anbefalt en operasjon etter mistanke om kreft i bukspyttkjertelen, skriver Avisa Nordland (AN).

Innvoller fjernet
Sykehuset utførte en operasjon som medførte store komplikasjoner, uten å vite helt sikkert om det var kreft. Da Olsen våknet av narkosen var deler av bukspyttkjertelen og deler av tynntarmen fjernet. Milten var borte. Spiserøret var koblet fra og leveren var skadet. Men det var bare begynnelsen, for senere måtte hun opereres flere ganger.

Dette skjedde selv om Helse Nord i 2004 bestemte at denne type operasjoner bare skulle skje ved UNN i Tromsø eller ved Oslo Universitetssykehus, skriver AN.

Kan ikke tilgi
VG skriver lørdag at det dreier seg om 16 operasjoner som aldri skulle vært utført. Nordlandssykehuset har senere korrigert disse tallene, og sier til AN lørdag at de har utført fire inngrep for denne type lidelser i løpet av de siste fire månedene.

Til AN lørdag sier Olsen at hun ikke kan tilgi det som har skjedd.

- Hvorfor kunne de ikke ha ventet? De kunne tatt kreftprøven, sydd meg sammen og ventet på svaret. Med det gjorde de ikke. De røsket heller ut innvollene. Jeg kan ikke tilgi at de ikke ventet, sier Olsen.

Helsetilsynet undersøker
Statens helsetilsyn ser så alvorlig på saken at de har iverksatt nærmere undersøkelser.

AN presenterte de to kirurgene etter at de kom til Bodø. Avdelingsoverlege Hans Rydningen sa til AN da at ansettelsene av Johannes Diermann og Rastislav Kunda vile bety slutten på dyre innleide vikarer.

- Vi har vært nødt til å leie inn denne kompetansen tidligere, til høye kostnader. Nå får vi redusert disse kostnadene betydelig. Så disse ansettelsene betyr veldig mye for Nordlandssykehuset, og for regionen, sa Rydningen til AN i januar 2009.

Etter avsløringen i dagens AN beklager Helse Nord feilbehandlingene.

- Dette er en meget lei sak. Alt tyder på at vi kommer til å få en klar beskjed fra helsetilsynet som vi må forholde oss til, sier fagdirektør Jan Norum i Helse Nord.

Les flere saker i Avisa Nordland.