Gå til sidens hovedinnhold

- Ble presset av bestevennen

Nokas-vekteren sier at det var hans bestevenn, Thomas Ingebrigtsen, som presset ham til fore Toska med informasjon.

Thomas Ingebrigtsen er den som fikk desidert lavest straff for Nokas-ranet. I Gulating lagmannsrett ble han dømt til tre års fengsel.

I Stavanger tingrett fortalte den 27 år gamle innsidemannen at det var Ingebrigtsen som presset ham til å gi David Toska informasjon. Informasjon som påtalemyndigheten mener var viktig for Toska under Nokas-ranet.

27-åringen fortalte om et besøk han fikk av Ingebrigtsen i månedsskiftet november/desember 2003. På dette tidspunktet jobbet han som vekter for Falck (nå vaktselskapet G4S). Hans jobb var å kjøre pengetransporter til og fra Nokas. Ingebrigtsen hadde han da kjent i to år, og de to hadde blitt gode venner.

Under dette besøket av Ingebrigtsen virket den Nokas-dømte mer urolig enn vanlig. I Stavanger tingrett fortalte 27-åringen med lav stemme om møtet.

- Har du noen gang tenkt at den informasjonen du sitter på om verditransport kan brukes til noe annet, spurte aktor.

- Slik jeg kjenner Thomas så er han spøkefugl og tøysekopp noen ganger, så jeg tittet på ham og sa at «alle verditransportsjåfører som har sett mye penger har hatt en tanke i hodet, men de gjør ikke noe med det».

- Han er veldig dominant
- Jeg så på ham og han så nesten redd ut da han sa at «det sitter allerede to personer på en restaurant i byen som vil snakke med deg, og som er interessert i den informasjonen du sitter på».

- Jeg kjente at hver nerve i kroppen sa jeg ikke skulle bli med, men jeg ble med. Thomas sa aldri at jeg måtte, men han var veldig overbevisende, sa tiltalte i retten.

Han sa at han hadde inntrykk av at vennen var i store problemer for å stille et slikt spørsmål.

- Det er vanskelig å si nei til ham. Han er veldig dominant.

27-åringen sa at han aldri fysisk hadde blitt truet av Ingebrigtsen til å gi informasjon, men at han følte seg presset

- Han truet meg aldri men han må ha rotet seg virkelig inn i det for å komme å spørre meg, sa han.

På spørsmål fra aktor Arild Dommersnes sa 27-åringen:

- Det var et slags press ja.

Kort tid etterpå møtte 27-åringen David Toska for første gang. Sammen med Toska var en annen person som er knyttet til planleggingen av Nokas-ranet. Denne mannen ble skutt i Oslo før Nokas-ranet fant sted.

«Dette har aldri skjedd»
27-åringen fortalte at han møtte Toska fem ganger i ukene som kom. Han fortalte om rutiner på Nokas, og om hvordan det så ut i bakgården ved Domkirkeplassen der ranet fant sted 5. april 2004.

Vekteren sier at Toska sa informasjonen skulle brukes til «et brekk». Han mener derfor at han ikke kan dømmes for medvirkning til selve Nokas-ranet.

27-åringen hevder at det var frykt for David Toska og ransmiljøet rundt ham som gjorde at han ikke fortalte det han visste til politiet, og ikke frykt for at han selv ville få straff.

Ifølge vekteren skal Toska ha gitt beskjed under det siste møtet at «disse møtene har aldri funnet sted. Vi har aldri snakket sammen. Dette har aldri skjedd».

27-åringen fortalte at Ingebrigtsen gjorde det klart at i dette ransmiljøet fra Oslo var man «ferdig» om man snakket.

Ransmiljø på Østlandet
Aktor Arild Dommersnes er opptatt av å bevise for retten at innsidemannen burde ha skjønt at han ga informasjon som kunne brukes i et ran, og ikke bare i en innbrudd slik han selv påstår.

- Har du hørt om et hardt ransmiljø på Østlandet, ville aktor Dommersnes vite.

- Ja, det har jeg hørt om.

- Har du noen gang hørt om et hardt innbruddsmiljø?

- Nei, jeg har ikke det, måtte 27-åringen.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen