MARIENLYST (Nettavisen):

«Onsdag etter trening, oppe på VIP-en».

E-posten fra Strømsgodsets mediesjef Helge Helgesen er like oppløftende som den er kontant.

Nettavisen har i lang tid forsøkt å spikre en intervjuavtale med verdens kanskje største fotballtalent, og nå sitter vi med bekreftelsen foran oss.

Dagen før har nyheten om Martin Ødegaards Real Madrid-besøk sprukket.

Håpet om en eksklusiv avtale med 15-åringen gikk egentlig i rennesteinen der og da, men nå sitter vi altså og ser på e-posten som slår fast at vi skal få de 20 til 30 minuttene vi pent har spurt om.

Martin Ødegaard er blitt så stor at vi glatt hadde hoppet i taket og jublet for fem eksklusive minutter.

Vi spoler to dager frem, og fotografen og jeg sitter i VIP-avdelingen til Strømsgodset og venter på at Ødegaard skal gjøre seg ferdig med dagens treningsøkt.

Stemningen er litt anspent, vi er ikke helt sikre på hvor snakkesalig han kommer til å være.

Dagen før intervjuet ble han pepret med spørsmål om Real Madrid, og man må ikke være ekspert på kroppsspråk for å forstå at 15-åringen begynner å bli lei alt maset.

Da mediesjef Helgesen spurte Ødegaard om han kunne stille til intervju med Nettavisen, hadde han visstnok bare smilt og sagt: «Kan ikke du gjøre intervjuet for meg, du vet jo hva jeg svarer uansett».

Utfordringen med å intervjue A-kjendiser som Ødegaard er ofte at «alt» allerede er skrevet. Men vi har et par «ess i ermet», og både fotografen og jeg er spente på hvordan han vil reagere når temaene kommer på banen.

Stikkordene er hemmelig kontraktsklausul og en ukjent forkledningsmanøver.

Men først av alt handler dette intervjuet om at Martin Ødegaard har vunnet en pris.

Årets unge spiller
Nettavisen sportsredaksjon kårer 15-åringen til årets unge spiller i Tippeligaen, og med oss har vi en premie som skal overrekkes prisvinneren.

Så kommer han, verdens mest omtalte nordmann akkurat nå, og strekker frem lanken.

Ødegaard er veloppdragen, hilser pent og spør om det er greit at han spiser lunsjen sin mens vi snakker.

Vi får beskjed om at han ikke ønsker å snakke om Real Madrid, Barcelona eller andre klubber.

Helt i orden, de spørsmålene har han svart på 50 ganger tidligere uansett.

Men vi må få oppklart én ting. Da han sa at det ikke var aktuelt med akademifotball, mente han alle akademier, inkludert akademier som spiller seniorfotball (som i Real Madrid)?

- Jeg skal ikke ut for å spille noe annet enn seniorfotball, det er helt sikkert, sier han. Og smiler lurt.

Det er ikke mer enn snaue syv måneder siden han var en helt ukjent unggutt for folk flest, men så har det alltid gått fort i Martin Ødegaards fotballkarriere.

Han spilte kun ett år på guttelaget til Godset før han ble flyttet opp til 4. divisjonsspill for klubbens juniorlag.

Det nivået ble for enkelt for den snaut 14 år gamle gutten, og raskt ble han vippet enda et hakk opp til spill for andrelaget i 2. divisjon.

- Jeg spilte vel kun to 2. divisjonskamper før jeg fikk debuten i Tippeligaen, forteller han mens han inntar poteter og laks og kikker utover Marienlyst-kunstgresset.

- Det har gått veldig fort, sier han og rister smått på hodet.

Den spesielle øvelsen
De som tror Ødegaard er blitt god av seg selv, må tro om igjen.

Der andre ungdommer tilbringer dagene med å score vakre mål på FIFA, står han og terper på hvordan man gjør det i virkeligheten.

Helt siden han var bitte liten og trente organisert tre til fire ganger i uka med pappa Hans Erik som lagets trener, har hele livet vært preget av mye egentrening.

Skreddersydde øvelser har vært avgjørende. Han forklarer om den kanskje viktigste.

- Jeg står i midten med broren min foran meg og pappa bak meg. I det broren min spiller ballen, flytter pappa seg til en av sidene. Da må jeg kikke meg rundt og finne ut hvor pappa er, og jeg må vende motsatt vei. Det holder nemlig ikke bare å kikke, man må bruke kunnskapen også, forklarer han.

Akkurat den biten har hatt stor innflytelse på ham.

- Det er neppe mange 10-åringer som tenker at det er viktig å trene på noe sånn, men pappa har spilt fotball selv og visste det, forteller Ødegaard når Nettavisen spør.

Helt siden han var åtte år har Ødegaard trent på den øvelsen, og gjør det fortsatt.

Når han har pasningsøvelser med Godset, går blikket til alle retninger helt av seg selv.

Det er blitt ren automatikk.

Resultatet er at han har en eksepsjonell evne til å finne rom, rive seg løs og velge riktige bevegelser med ball. Se på den målgivende pasningen borte mot Sandnes Ulf hvis du ikke skjønner.

Egentrening har alltid vært et stikkord. Hver gang han har mulighet, drar Ødegaard ned på «Kjappen», en bane som ligger 100 meter unna Ødegaard-familiens hus på Bragernesåsen.

Slik har det vært så lenge han kan huske.

- Jeg pleide å stikke bort dit med en gang leksene var gjort, og da ble jeg der helt til laget var ferdig med trening på kvelden. Det ble rundt tre-fire timer hver dag. Minst.

- Hvor mye egentrening får du tid til nå?

- Vanligvis gjør jeg noe ekstra hver dag, forteller han.

Vi kan illustrere med et eksempel.

Da han for første gang ble tatt ut i Per-Mathias Høgmos toppede A-landslagstropp, fikk han beskjeden etter en trening med Godset.

Men dro han hjem og la ut en melding på Facebook og skrøt av uttaket? Nei, han ble værende for å trene teknikk på Marienlyst av fri vilje.

Etter det dro han ned til «Kjappen» og trente enda mer.

Nå har det imidlertid meldt seg et uventet problem for 15-åringen.

Han er blitt så kjent at det er blitt vanskelig å få gjennomført egentreninger på fritiden. Stadig blir han «forstyrret» av barn og voksne som skal ha autograf, ta et bilde eller si hei.

- Det er der jeg har merket mest at jeg er blitt kjent, forteller han.

Som på banen finner han løsninger.

Godset lar ham bruke kunstgressmatta på Marienlyst så mye han vil, og på kveldstid pleier det å være såpass lite folk på de «vanlige» banene at det ikke er noe problem.

Moyes og Klopp
Egentreningene skal gjennomføres uansett.

Og resultatet er blitt et fenomen i internasjonal fotballsammenheng.

Norsk fotball visste ikke hva som ventet da Ødegaard debuterte mot Aalesund i april som tidenes yngste tippeligaspiller. Men nasjonen forsto fort at det var noe spesielt som løp rundt ute på Marienlyst.

Da hadde han allerede trent med og vært på besøk hos klubber som Bayern Munchen, Borussia Dortmund og Manchester United.

De europeiske gigantene var så interesserte i å signere den norske gutten at Dortmund og Manchester Uniteds stjernemanagere Jurgen Klopp og David Moyes personlig viste ham rundt og forsøkte å overtale ham til å velge nettopp deres klubb.

Det sier egentlig alt.

Det er på tide å spille ut det ene esset.

Før intervjuet hadde vi nemlig hørt fra informert Godset-hold at Ødegaard sikret seg en noe spesiell kontraktsklausul da han undertegnet proffkontrakt med klubben forrige vinter.

- Stemmer det at du krevde en klausul i kontrakten som tillater deg å trene akkurat så mye du selv vil?

[Tenkepause]

- Ja, det stemmer. Det er fordi jeg mener det er viktig å trene mye, jeg vil ikke ha noen begrensninger. Det er mange som er imot at man skal trene mye, og som mener kampene er det viktige. Men jeg mener det er viktig å trene mye, og da ønsket jeg å ha det med i kontrakten, forteller han.

- Fryktet du at folk ville holde deg igjen?

- På en måte. Om jeg ikke fryktet det, ville jeg i hvert fall være sikker på at jeg kunne trene så mye jeg ville.

Det er ikke lite. Nettavisen ber ham beskrive en vanlig treningsuke når han er helt frisk og skadefri, og la oss si det slik:

De som bekymrer seg for at Ødegaard hviler på sine laurbær kan ta det helt med ro.

- Hvordan takler kroppen din mengden?

- Jeg har alltid trent mye, og kroppen er vant til det. Jeg tåler mye trening, forsikrer han.

Nettavisen hadde før intervjuet hørt et rykte om at Ødegaard er så treningsvillig at han i høst, etter å ha spilt 85-90 minutter i Tippeligaen, har dratt ut på egentreningsøkt samme kveld.

- Stemmer det?

- Ikke 85-90, men hvis jeg har spilt mindre, har jeg dratt og trent etter kampen, innrømmer han. Det er ikke rart han er blitt god.

Samtalen dreier inn på en dokumentar om Zlatan Ibrahimovic. Der sier den svenske fotballegenden Henrik Larsson at man er sjanseløs til å bli blant verdens beste fotballspillere hvis ikke man har en indre drivkraft som dytter deg fremover.

Man er nødt til å ha en indre drivkraft for å orke å legge ned de treningstimene som kreves.

- Jeg har den indre drivkraften. Det er dette jeg vil, og det har alltid vært drømmen og målet å kunne leve av fotballen, sier han.

Når det gjelder den indre driven, har han ikke trengt å tenke så mye over det. Fotball har alltid bare vært gøy, og det han liker best å gjøre. Det har aldri vært noe spørsmål om han skal orke å dra på banen og trene.

- Hvor mye av deg er talent, og hvor mye er hardt arbeid?

- Godt spørsmål. Det er ikke så godt å si hva som er talent og ikke, men jeg tror det aller meste er hardt arbeid, sier han.

Vi snakker videre om Zlatan-dokuen, og Ødegaard forteller at han også satte pris på å lese boka til den svenske stjernen. Der skriver Zlatan om hvor mye hardt arbeid som ligger bak suksessen.

Selv vil Ødegaard bli ferdig utvokst før vekt-rommet blir en hyppig del av treningshverdagen.

I avisene har man stadig kunne lese at Ødegaard er storvokst til å være 15 år. Det stemmer ikke ifølge hovedpersonen selv.

- Jeg tror jeg er ganske normal. I klassen min er jeg verken voldsomt svær eller liten, jeg er nok gjennomsnittlig, mener han.

Og kommer med en smått overraskende innrømmelse.

- Jeg vil helst stoppe å vokse nå, skal jeg være ærlig. Det er ikke noe farlig å bli høyere, men jeg synes jeg har en fin høyde nå, mener han.

Ødegaard er 1,76 meter høy, og er allerede høyere enn forbildet Lionel Messi. Barcelona-stjernen stanset på 1.69.

Kjetil Rekdal sa til Nettavisen tidligere i år at norske talenter ikke forstår at manmå være en atlet for å prestere på internasjonalt toppnivå.

- Fra man er seks år må man bygge seg oppover og gradvis øke sin egen kapasitet. Se på hvordan langrennsløpere gjør det, de bygger kapasitet hvert år. Og det må til. Den fysiske biten er helt avgjørende. Du skal selvsagt klare å håndtere ballen, men hvis du ikke klarer å flytte beina, blir du løpt i hjel, sa Rekdal.

- Flink til å hoppe unna
Ødegaard nikker når Nettavisen gjengir Rekdals holdning.

- Det er viktig å bygge et grunnlag som gjør at du tåler mye trening, men om det er ren vekttrening eller å bruke kroppen som er viktig, tror jeg det er viktigst å bruke kroppen.

- Hvordan har nærduellene gått i Tippeligaen, skulle du ønske du hadde mer muskler?

- Jeg synes det har gått greit. Jeg er blitt ganske flink til å hoppe unna med årene.

- Unntatt Grindheim?

- Unntatt Grindheim, he-he. Men det har ikke vært noe problem, sier han.

Taklingen fra Vålerengas Christian Grindheim kom i Ødegaards debut fra start i Tippeligaen, borte mot osloklubben på Ullevaal.

Ødegaard var god i den kampen, men han har en helt annen tilstedeværelse og selvtillit på banen nå, et drøyt halvår etterpå.

- Det kommer naturlig når man spiller mer og blir varm i trøya, da tør man by litt mer på seg selv. Men jeg føler jeg er blitt bedre på det defensive, og så har jeg blitt mer effektiv og skaper mer i spillet mitt. Jeg setter opp sjanser, har en del assist og en del scoringer.

Nettavisen snakket nylig med Håkon Grøttland, fagansvarlig for spillerutvikling i Norges Fotballforbund. Grøttland er mannen som hentet den da 11 år gamle Martin Ødegaard opp på kretslaget i Buskerud og ga ham sjansen som venstreback.

Der spilte han med tre år eldre spillere, blant andre nåværende Godset-spiller Iver Fossum.

Grøttland husker Godset-profilen som et kjempetalent, men også en spiller som nesten aldri scoret mål.

Lærer fort
Han mener imidlertid Ødegaard har en sjelden og viktig evne til å raskt lære seg nye deler av spillet. Nå har Ødegaard jobbet med å bli mer effektiv, og fasiten er en tippeligasesong rik på scoringer og assists.

- Jeg føler det er en av styrkene mine. Når noen gir meg tips og råd på områder jeg kan forbedre, gjør jeg alt for å lære meg det som skal til. Hvis jeg skal score flere mål, tar jeg 10 skudd ekstra etter hver trening for å bli bedre på det, for å ta et eksempel, forteller Ødegaard.

- Har du alltid vært best?

- Jeg har alltid vært ganske god for alderen, det har jeg i hvert fall hørt. Og jeg har alltid spilt med eldre spillere. Det har vært lett å flytte meg oppover i systemet, for jeg har alltid tatt nye nivåer ganske raskt, forteller han.

Pappa Hans Erik Ødegaard har tidligere sagt at han aldri frykter for at sønnen skal bli «tatt» når han flyttes oppover nivåene. Til det mener han Martin er for kvikk i bevegelsene.

- Jeg har alltid spilt med eldre spillere, og det har kommet naturlig for meg å hoppe unna taklinger, forteller han.

Fra han var fem år og begynte å spille organisert fotball har pappa Hans Erik vært Martins største støttespiller. Ikke bare som Martins trener frem til 13-årsalderen, men som daglig rådgiver og far.

Det er han som tar seg av henvendelsene fra storklubbene. Og det er ikke bare-bare det heller.

Nylig meldte Drammens Tidende for eksempel at selveste Pep Guardiola personlig har ringt Hans Erik for å ta en prat om sønnen.

Hvordan sier man egentlig nei til Pep Guardiola?

- Pappa har vært utrolig viktig for meg, og jeg hadde ikke vært der jeg er i dag uten ham. Han skjønner fotball, og han skjønner hva han skal si etter både en god kamp og en dårlig kamp. Der er han veldig flink, og som far er han veldig flink.

Men ærlighet har sin pris.

Da trener og pappa Hans Erik fortalte sin unge sønn på ærlig vis hva som kunne bli bedre, reagerte de andre foreldre så mye på kritikken at far og sønn Ødegaard ble enige om å ta gjennomgangen i bilen på vei hjem.

- Han var treneren min, og var veldig opptatt av at det ikke skulle gi meg noen fordeler. Da gikk det nesten litt i motsatt retning. Vi byttet blant annet kaptein i hver kamp, men jeg ble aldri kaptein, forteller Ødegaard med et smil.

Graver seg ned
- Er han fortsatt kritisk med deg?

- Etter en god kamp sier han hva som er bra, men også hva som kunne vært mye bedre. Hvis jeg har spilt en dårlig kamp, er han flink til å minne meg på hva som var bra, slik at jeg ikke graver meg ned, forteller Ødegaard.

For det har han en tendens til å gjøre.

- Jeg er veldig hard med meg selv. Hvis du spør faren min, sier nok det samme. Han er veldig flink til å bygge meg opp, mens jeg er veldig flink til å rive meg ned hvis jeg er misfornøyd. Jeg setter høye krav til meg selv, og det er nok en av styrkene mine. Jeg blir aldri helt fornøyd, sier han.

Derfor har det vært en merkelig opplevelse for Ødegaard å lese aviser denne sesongen.

I kamper der han selv ikke har vært helt fornøyd, har han opplevd å få masse ros av pressen.

Da er det greit å vite at man alltid får sannheten av pappa.

- Han er veldig realistisk og enkel å forholde seg til. Pressen kan jo hylle meg etter en helt ok kamp, men jeg får høre det når jeg kommer hjem om jeg har vært god eller dårlig, sier han.

Samme dag Nettavisen får møte Ødegaard på Marienlyst, dukker det opp et TV-team fra NRK for å lage et innslag fra Godset-treningen.

De må pent finne seg i å snakke med andre enn Ødegaard akkurat denne gangen. Godset er opptatt av å legge til rette for pressen, men mediehverdagen til den 15 år gamle gutten må skreddersys.

Denne dagen var det kun avtalte intervjuer med ham som fikk tommelen opp.

Når det gjelder oppmerksomhet, er Ødegaard kanskje Norges største magnet akkurat nå.

Det sier alt når Rosenborg, Norges største klubb, bruker ham i annonseringen før sesongens siste hjemmekamp.

Forkledningsmanøver
Og med oppmerksomhet kommer det kaos. Og det er her ess nummer to kommer inn i bildet.

Da Strømsgodset og Ødegaard spilte bortekamp mot Haugesund i slutten av oktober, hadde det etter kampen troppet opp en enorm mengde av unge gutter og jenter som ville ha en bit av 15-åringen.

Det var enkelt og greit Justin Bieber-tilstander.

Oppstyret var faktisk så enormt at Ødegaard for første gang ble spurt om han helst ville slippe å se kaoset i øynene.

For en gangs skyld orket han ikke å møte de ventende tilhengerne, og ble derfor smuglet ut bakveien forkledd i en svart frakk.

- Det var litt spesielt, faktisk. Det var en haug av unger der, og jeg fikk gå ut bakdøra med en jakke som ikke var min for å unngå å bli gjenkjent, forteller Ødegaard.

- Det var et surt tap, dårlig vær og masse unger der, og da var det egentlig greit å komme seg i bussen, utdyper han.


Han er bare 15 år, og har ennå ikke møtt noe særlig motgang i livet. Det eneste han kommer på er da han i starten av 2013 fikk påvist antydning til tretthetsbrudd i ryggen.

Da kunne han ikke spille fotball på to-tre måneder, noe han opplevde som tøft.

- Men det er vel det meste jeg har opplevd av motgang, sier han.

- Er du forberedt på at du kommer til å møte motgang, at du får noen perioder hvor fintene ikke sitter, avslutningene går over mål og ting ikke stemmer?

- Ja, det vil alltid komme motgang, det ser man på verdens beste spillere, de opplever motgang de også. Motgang kommer, men det er jeg forberedt på, og det blir ikke noe problem, tror han.

Intervjuet drar seg mot slutten. Ødegaard har spist opp maten og båndopptageren har passert 30 minutter.

Men det er én ting vi må spørre om før vi setter sluttstrek.

Ødegaard er 15 år og på vei inn i en alder som for mange innebærer fest og moro.

Erik «Myggen» Mykland har tidligere sagt at han mistet to år med utvikling da han som unggutt oppdaget damer og alkohol.

Hvor mye kommer Ødegaard til å ofre?

- Jeg ser ikke helt på det som å ofre noe. Jeg har valgt fotball og ofrer ikke mye ved å velge det. Hadde det vært viktig for meg å feste med alle vennene mine, hadde jeg ikke ofret det, sier han.

Hvis man hadde spurt samtlige fotballspillende ungdommer om de ville hoppet over fester for å komme dit Ødegaard er i dag, ville alle med vettet i behold takket ja til den muligheten.

Feste kan man gjøre resten av livet. Å bli verdens beste fotballspiller har man bare mulighet til én gang.

- Jeg synes egentlig ikke det er så veldig moro å feste, forteller Ødegaard.

Han synes det er morsommere å dra på løkka og terpe. Det kan bli fest av det også, bare at hele landet er invitert.

Enten han liker det eller ei, har han en hel nasjons fotballhåp på sine skuldre.

Foreløpig bærer han byrden uten å krumme ryggen.

LES OGSÅ: