Gå til sidens hovedinnhold

Ble syk av ny leilighet

Janette Østebøvik følte seg slapp og fikk utslett etter at hun flyttet inn i sin nye leilighet i Bergen.

Dårlige løsninger førte til muggsopp i leiligheten - som viser seg å være ulovlig bygget.

I et brennhett boligmarked kjøpte Janette Østebøvik det hun trodde var drømmeleiligheten. Hun betalte 44.000 kroner kvadratmeteren, og flyttet inn.

Se hele innslaget på TV 2 Nyhetene her

- Jeg følte meg slapp et par uker. Fikk et utslett over brystet og på magen. Har hatt veldig mye problemer med halsen og hodet, sier Janette Østebøvik til TV 2 Nyhetene.

Sykemeldt
Resultatet ble sykemelding. Årsaken var åpenbar. Muggsopp og fukt var synlig på veggene på soverommet. I gangen var det fuktig under parketten.

En takstmann fra Cytox tok prøver i leiligheten. Hans rapport konkluderer:

«Bolig tilfredsstiller ikke Folkehelseinstituttets anbefalte faglige norm for inneklima.»

Leiligheten ble solgt av eiendomsinvestor Jan Thomas Liseth. Han eier flere aksjeselskaper som driver med eiendom.

TV 2 Nyhetene har tidligere avslørt at han via selskapet Kristianborg Invest solgte åtte ulovlig bygde leiligheter. Rehabiliteringsjobben gav Liseth til kameraten og forretningspartneren Paul Askvig i Askvig og Soleim Mesterbygg. Sammen hentet de inn estiske arbeidere til å bygge leilighetene.

Men arbeiderne er kritiske til kvaliteten. De forteller til TV 2 at de påpekte at det var fuktighet i tak og vegger. Likevel ble de pålagt å bygge videre.

Dårlig lufting
Etter feilene, har den uavhengige takstmannen Henning Jørgsen sett på de tekniske løsningene. Han mener kondensproblemene oppstår fordi luftingen er for dårlig. Gulvet svaier fordi konstruksjonen er svekket. Fliser på badet kan sprekke.

Leiligheten er ulovlig bygget. Det bekrefter Bergen kommune. Årsaken er at utbyggerne søker om oppussing, men foretar ombygging. Dette krever helt andre søknader enn det som er sendt kommunen.

Sjekker selv
Ferdigattesten er utstedt på feilaktig grunnlag.

Regelverket gjør at byggmester Paul Askvig selv sjekker og sender inn en kontrollerklæring om at arbeidet er korrekt utført.

Det er straffbart å gi uriktige opplysninger. Bergen kommune har fortsatt ikke avgjort hvilke sanksjoner som vil bli gitt.

Askvig ønsker ikke å kommentere forholdet. Investor Jan Thomas Liseth vil ikke la seg intervjue av TV 2, men skriver i en epost:

«Dersom det etter at arbeider er utført viser seg at entreprenøren har utført mangelfullt arbeid, vil vi selvsagt stille entreprenøren til ansvar for dette.»

Janette Østebøvik ønsker nå å heve kjøpet.

Reklame

Vann plenen og potteplantene automatisk mens du er på ferie