Gå til sidens hovedinnhold

Ble voldtatt av kameraten

Videokvelden med kameraten endret livet hennes totalt. I dag ble han dømt for sin sjuende voldtekt. Les Karis sterke historie.

Den nå 20 år gamle jenta fra Rogaland var bare 15 år gammel da hennes tre år eldre kamerat voldtok henne.

Hun er fortsatt sterkt preget av det som skjedde, men har valgt å fortelle sin historie gjennom Nettavisen, i håp om at det skal hjelpe andre som er i samme situasjon som henne.

- Det har preget meg ganske mye. Jeg er usikker, jeg har fått dårlig selvtillit og jeg har vanskeligheter med å stole på folk. Dessuten har jeg veldig mye mareritt når jeg sover, sier Rogalands-jenta ettertenksomt.

- Skulle bare se film
I forrige uke måtte den tidligere kameraten hennes møte i retten, tiltalt for å ha voldtatt henne og en ekskjæreste, samt for å ha utført en seksuell handling med ytterligere en jente som ikke hadde samtykket til dette.

«Jeg trodde ikke han kunne gjøre det med meg. Vi var jo venner»

Kari (20).

Men ikke nok med det. For 20-åringens kamerat har holdt det gående lenge. Fra før av er han i Høyesterett dømt til fem års fengsel for fire voldtekter, og han var bare 15 år da han voldtok for første gang.

Torsdag ble han dømt til to års fengsel for de siste voldtektene, slik at han nå har en samlet fengselssdom på sju år. Han ble også dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til hver av de to voldtatte kvinnene.

For venninnen, som vi kaller Kari fordi hun ønsker å være anonym, kom voldtekten som et lyn fra klar himmel.

- Jeg trodde ikke han kunne gjøre det med meg. Vi var jo venner, og det hadde aldri skjedd noe mellom oss før. Jeg har kjent ham siden jeg var liten, og vi var bare hjemme hos han og skulle se film, forteller hun.

Les også: Voldtok i seks år

Ifølge tiltalen mot mannen skal han plutselig ha låst døren og så tatt fra henne mobiltelefon og nøkler. Han skal ha sagt til henne at hun ikke fikk tilbake gjenstandene før hun hadde hatt sex med ham.

Deretter skal hun ha blitt presset ned i en seng, revet av klærne og voldtatt.

- Jeg fortrengte det
Først etter tre år valgte Kari å anmelde voldtekten.

- Jeg visste at det var galt, men han truet meg jo hvis jeg sa det til noen. Jeg fikk høre at jeg var så stygg at ingen ville tro at han ville ha sex med meg. Jeg var ikke sterk nok. Jeg visste ikke nok om sånne ting til at jeg turte å gå videre med det. Jeg tenkte: hvor skal jeg begynne? Tenk om jeg ikke blir trodd? Det blir jo mitt ord mot hans liksom, sier hun.

På den tiden hadde hun dessuten en del andre ting som hun stridde med.

- Derfor fortrengte jeg voldtekten. Det var en forsvarsmekanisme for meg for å få det bedre, sier 20-åringen, som helt alene gikk og bar på den vonde hendelsen helt frem til i fjor.

- Jeg sa det ikke til noen, men så fikk jeg samboer og så merket han at jeg hadde noe jeg skjulte. Han merket at noe måtte ha skjedd, og så spurte han. Og da bare knakk jeg sammen. Jeg gråt og gråt, og dagen etter kontaktet jeg en advokat, forteller Kari til Nettavisen.

«Det tar lang tid å innrømme at du er blitt voldtatt»

Kari (20).

Sammen med advokaten kom hun fram til at hun måtte anmelde kameraten, med tanke på hennes egen fremtid. To dager senere gikk hun derfor til politiet.

Men spesielt vanskelig var det for Kari å innrømme for seg selv at hun hadde blitt voldtatt.

- Man kan spørre seg hvorfor det gikk så lang tid fra hendelsen til anmeldelsen, men det tar så lang tid å bearbeide det. Og det tar lang tid å innrømme at du er blitt voldtatt. Det er flaut at noen har fått lov til å gjøre det mot deg. Det tror jeg det er for mange andre også. At noen har fratatt dine rettigheter til din egen kropp, og det er veldig vanskelig, sier hun.

- Ikke tatt så alvorlig
Kari føyer seg inn i statistikken med norske kvinner som blir voldtatt av bekjente. De fleste voldtas nemlig av en mann som de har en relasjon til fra før av. Hele 90 prosent av alle voldtektene er såkalte relasjonsvoldtekter.

Likevel er det overfallsvoldtektene, der en ukjent gjerningsmann overfaller en tilfeldig person, som får mest oppmerksomhet og oppslag i media. Kari mener hjemmevoldtektene ikke blir tatt like seriøst.

- Hvis det skjer med en person du kjenner, så ser man ikke så alvorlig på det. Når du hører om en voldtekt er det veldig vanlig å se for seg at du blir dratt inn i et smug av en ukjent mann. Men det er mange som ikke er klar over at dersom du sier nei så er det også en voldtekt. En voldtekt er en voldtekt uansett hvilken måte den skjer på, presiserer hun.

Flesteparten av jentene hennes kamerat har voldtatt, er jenter han kjente. En av dem er ekskjæresten hans. Kari tror tette relasjoner til gjerningsmannen gjør det vanskeligere for mange å anmelde en voldtekt.

«Jeg oppfordrer andre til å stå fram. Det er verd å fortelle det. Det er en måte å si at jeg ikke aksepterer det han gjorde mot meg»

Kari (20)

Hun etterlyser derfor mer støtte til voldtektsofrene.

- Hvis du ikke har folk rundt deg under en sånn sak så er du solgt. I systemet i Norge tar det så lang tid. En får så lite støtte. Støtteapparatet er ikke bra, synes 20-åringen.

- Verd å stå fram
Rogalands-jenta er ikke i tvil om at hun vil anbefale andre jenter som er i samme situasjon å gjøre som henne.

- Jeg oppfordrer andre til å stå fram. Det er verd å fortelle det. Det er en måte å si at jeg ikke aksepterer det han gjorde mot meg, og litt det at folk kan se at det nytter å stå fram, sier hun.

Og 20-åringen ser nå at det har nyttet. For politiet tok anmeldelsen hennes alvorlig, og i forrige uke startet altså rettssaken mot den antatte gjerningsmannen i Haugesund tingrett. Torsdag i forrige uke vitnet hun selv i saken.

- Det var fælt, men jeg hadde gruet meg så lenge så det var godt å få det gjort også. Nå er jeg liksom ferdig på en måte, og kan fortsette dagliglivet, sier hun.

- Hvordan var det å se igjen gjerningsmannen?

- Det var ikke noe kjekt, men han motiverte meg litt. Da jeg så ham motiverte det meg til å få frem sannheten så han blir straffet for det han har gjort. Jeg ville vise at det han har gjort det aksepterer jeg ikke, sier hun.

Hun tror imidlertid ikke at hennes tidligere kamerat tar saken så alvorlig.

- Jeg tror ikke han forstår dette. Jeg tror han synes dette er gøy. Men han var faktisk en populær gutt, selv om jeg ikke kan skjønne det i dag. Det gjør meg vondt å si det, sier hun.

- Ingen straff streng nok
Kari er forferdet over straffene som gis for en voldtekt. Hun mener de er for lave, og synes kameraten slapp alt for billig unna da han ble dømt til fem års fengsel i Høyesterett.

- Hvilken straff føler du er passende for det han har gjort mot deg?

«Jeg synes ingen straff er god nok for det han har gjort»

Kari (20).

- Jeg synes ingen straff er god nok for det han har gjort. Han sitter dessuten i fengsel i Haugesund, og det er jo helt katastrofalt. Det er som å være på hotell, i alle fall for han som har gjort noe som det. En lang fengselsstraff er passende, og at han blir flyttet til et annet sted, sier hun, og fortsetter:

- Hvis jeg kunne byttet ut erstatningen med at han hadde fått forvaring hadde jeg gjort det i stedet, men det går ikke. Jeg vil derfor at han skal betale det jeg og min familie har gått gjennom. Jeg tenker spesielt på samboeren min, for det er en del ting som har vært ubehagelig for oss, sier Kari.

Rogalands-jenta ser nå fram til at saken blir ferdig, så hun kan komme seg videre i livet.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien