Gå til sidens hovedinnhold

- Ble voldtatt i dusjen

Den unge gutten fortalte hvordan han skal ha blitt voldtatt av Erik Andersen.

FOLLO TINGRETT (Nettavisen): Med pressen presset sammen i et tilstøtende rom forklarte den fornærmede om overgrepet som skal ha funnet sted i 1999. Dette gjelder en voldtekt som fant sted på en skole i Sund kommune i Hordaland.

Erik Andersen ble pågrepet for forholdet i 1999, men løslatt fordi det manglet bevis. Andersen innrømmer at han var i dusjen, men avviser at han gjorde noe galt.

i retten har han forlatt plassen sin og følger forklaringen slik at tenåringsgutten ikke kan se ham.

Se kart nederst i saken.

Nettavisen følger forklaringen. Denne saken blir oppdatert

Hadde sett ham før
Gutten var sju år da det skjedde. Han hadde sett mannen tidligere. Mannen pleide å sitte øverst i badstua når gutten og kameratene var i badstua. Vanligvis satt han bare stille i badstua.

Denne dagen hadde gutten badet og sto i dusjen da mannen kom ut av badstuen.

- Han spurte meg om han skulle hjelpe meg å vaske håret med shampo. Jeg svarte ja. Så tok han shampo og gnidde det i inn i øynene på meg så jeg nesten ikke så noe. Han brukte tomlene og vasket foran øynene sånn at jeg ikke så noe. Han gned det inn i øynene, sa gutten og viste for retten.

Ble pågrepet
Med grøtet stemme fortsatte gutten å fortelle retten hvordan mannen fortsatte med å forgripe seg på ham. Dette forholdet er langt grovere enn de mange Lommemannen-tilfellene der gutter har blitt lurt til å ta på overgriperens kjønnsorgan.

I dusjen på Stranda skule brukte mannen makt for å tvinge til seg en fullbyrdet voldtekt. Dette er én av de to voldtektene som Erik Andersen er tiltalt for.

Andersen har nektet straffskyld på dette punktet. Han ble pågrepet av politiet i 1999 da han oppsøkte hallen noen måneder etter hendelsen. Han ble da gjenkjent. Politiet fant ikke beviser og løslot deretter Andersen.

I retten fortalte gutten at han visste om Erik Andersens bror, politimannen, som hadde sommerhus i nærheten.

- Han kjeftet alltid og kjørte etter oss med båt hvis vi kjørte litt for fort og sånn, fortalte gutten om broren.

Ikke hans modus
Hans forsvarer Gunhild Lærum mener at dette overgrepet strider mot hele modusen til Lommemannen.

Hun mener også det er helt motstatt at Andersen skal ha begynt med en så brutal voldtekt, for så å fortsette med mildere overgrep.

Andersen innrømmer at han var i dusjen i 1999, og vasket håret til gutten. Men Andersen sier at det han ikke hadde annet enn en finger i munnen på gutten. Det var for å ta ut såpe.

Forklaringen gutten har gitt i 2008 er også annerledes enn den han ga i dommeravhør etter overgrepet i 1999. I 1999-avhøret sier gutten at han trodde det var en finger i munnen hans, og sier han ikke så mannens kjønnsorgan.

Erik Andersen anmeldt gutten for falsk forklaring, men saken har blitt henlagt som intet straffbart forhold.

Fortalte ikke noe
- Jeg tørket meg, kledde på meg og gikk hjem. Jeg var i sjokk, fortalte gutten om det som skjedde etter voldtekten.

Moren hentet ham, men han sa ingenting.

- Hun merket at jeg var sur og at det hadde skjedd noe, men jeg sa ikke noe. Jeg sa det det noen dager senere, fortalte gutten.

Hendelsen ble anmeldt, men gutten så aldri mannen i badehallen etter dette. Gutten var i avhør dommeravhør, men han husker ikke hva han forklarte den gang.

- Jeg husker ikke hva jeg sa da. Jeg satt bare og grein. jeg syntes det var veldig ekkelt og jeg turte ikke å si noe. Jeg var redd og, ja, fortalte gutten i Follo tingrett.

La ikke merke til kjønnsorganet
Etter pausen onsdag fikk tingretten avspilt dommeravhøret fra 1999 med den lille sjuåringen som fortalte hva som hadde skjedd i dusjen. Han gråt ikke, men klødde seg på tommelen og så ned i gulvet mens han satt i sofaen og snakket med politimannen.

Den unge gutten skjønte den gang ikke hva som hadde skjedd med ham, men han ga en forklaring som indikerer at han ble forgrepet seg på. Gutten fortalte at mannen hadde gjort noe rart. På direkte spørsmål svarte gutten at han ikke la merke til mannens kjønnsorgan.

- Han er mørk i håret og så trøtt ut i fjeset. Han er 40, 45, 30 år.

- Går du og bader fremdeles, spurte politimannen.

- Ja.

- Er det kjekt?

- Ja, svarte gutten.

Kom tilbake
I mange år glemte gutten den traumatiske opplevelsen i badehallen. Han fortsatte å gå i badehallen, men da sammen med mamma.

- Jeg har aldri fortalt alt til noen. Ikke til familien min heller. De har aldri spurt, og jeg ville ikke fortelle, sa gutten.

Så, etter at Erik Andersen hadde blitt pågrepet i 2008, på en tur i tiende klasse, spurte ei jente om det var han som hadde blitt tatt av Lommemannen i den badehallen. Gutten hadde lest om Lommemannen men ikke koblet dette til overgrepet mot ham. Jenta fortalte derimot at Lommemannen hadde forgrepet seg mot ham i 1999.

- Jeg skjønte først ikke hva hun mente, men da hun sa «i den badehallen» kom alt tilbake, fortalte gutten.

- Alle vet
I de siste årene har han stadig blitt minnet på saken gjennom alle oppslagene i media.

- Nå er det enda verre. Det er vanskelig at alle vet, sa gutten i retten.

- Alle vet jo om Lommemannen, og den er i media hele tiden.

Han har gått til psykolog for å forsøke å bearbeide det som skjedde, men forteller at han i dag er veldig preget av hendelsen han stadig blir minnet om.

Han sluttet da å bade, fordi han ikke orket å være i badehallen på skolen sammen med medelevene.

- Ser dumt på meg
- Det var ubehagelig. Jeg var redd for at de i klassen skulle spørre om det og begynne å tulle med det, sa gutten med gråten i halsen.

- Det er mange som ser dumt på meg, og noen spør. Og folk i klassen har sagt ting høyt og tatt ned i lommen på andre. De har aldri gjort det på meg, men jeg vet ikke om de vil gjøre det ubehagelig for meg.

Gutten fortalte at han helst ville glemme alt, og ønsket ikke å lese om saken. Han hadde heller ikke orket å lese mye sakspapirer sammen med advokaten før han kom i retten.

Her er kart over alle overgrepene som Erik Andersen er tiltalt for. Han har erkjent 13 av 66 tiltalepunkter. Artikkelen fortsetter under kartet.

Her får du oversikt over hva han har erkjent.

HTML EMBED

Vis Lommemannen i et større kart

Kommentarer til denne saken