Gå til sidens hovedinnhold

Bli fortere frisk

Se hvordan du kan korte inn syketiden når du først er blitt syk.

(SIDE2):Er du først blitt syk så er det ingen vei tilbake. Men det fins noen råd du kan følge for å ha det bedre når du er syk og å korte inn den tiden du må være sengeliggende.

BAKGRUNN: Influensaen er på fremmarsj
LES OGSÅ: Slik unngår du influensa

Hør på kroppen
- Det viktigste er å høre på kroppen, sier lege ved Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen. Når du har influensa er det viktig med både ro og hvile. Men det fins medikamenter som kan korte ned sykdomstiden med 1-2 dager. Disse får du på resept og de heter Tamiflu og Relenza, sier han.

Det eneste du må gjøre er å starte behandlingen 48 timer etter at du har fått de første symptomene. Medisinen demper også sykdomsplagene.

- Særlig eldre bør ha en ganske lav terskel når de får influensa. En slik medisin kan gjøre sykdommen mye lettere, sier legen.

Drikk mye
Ved forkjølelse gjelder det å drikke mye vann og ta febernedsettende for å føle seg bedre og å bli kvitt basillene fortest mulig.

Det spekuleres i at feberen har en funksjon på kroppen, og noen hevder at febernedsettende kan sette tilbake sykdommen. Lege Bjørn Iversen mener en paracet eller to er mye bedre enn å ha vondt i kroppen, og sier det ikke foreligger noe dokumentasjon som tilsier at paracet gjør at du er syk lenger.

- Det eneste du absolutt IKKE må gjøre er å drive hard fysisk aktivitet. det er ingen god ide verken ved influensa eller forkjølelse. men de fleste orker ikke engang tanken på det når man er skikkelig syk.

LES OGSÅ: Pappa er mest hjemme med syke barn

LES MER HELSE HER

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler