Gå til sidens hovedinnhold

Bli med på rottejakt

Rotter har bokstavelig talt invadert låven på Sørum. Nettavisen ble med på rottejakt.

SØRUM (Nettavisen): Det florerer av rotter i Norge, og særlig er rottebestanden stor på Østlandet.

Dette har en gårdbruker på Sørum i Akershus virkelig fått merke. For på gården hans har rottene virkelig flyttet inn. Inne i låven er det rotter omtrent overalt.

Nettavisen ble med på jakt etter de firbente skadedyrene på gården.

- Her er det veldig mye rotter. Det er rotter overalt i driftsbygningen, sier avdelingsleder Odd Erik Flisnes ved Pelias Norsk Skadedyrkontroll til Nettavisen.

Flisnes tror det er et tresifret antall rotter på gården.

Se video fra rottejakten - og se rottene i aksjon her:(Saken fortsetter under videoen)

HTML EMBED
video_embed(10551,1);

Se video og last opp egne klipp på Nettavisen Video.

- Det er et stort problem
Bare i Oslo antar man at det kan være nærmere en halv million rotter, der flesteparten holder til i kloakknettet under bakken. Det totale antallet i Norge er ikke kjent, men tatt i betraktning det høye anslaget for hovedstaden, er nok antallet mange millioner. Skadedyrfirmaene har derfor mer enn nok å gjøre.

- De fleste byer har problemer med rotter. Det er ikke alle som vil vedkjenne seg at de har et problem, men det er store problemer. Kommer du ut på mer landelige omgivelser, sånn som vi er i dag, så er det ofte gårder som har problemene med rotter, sier Flisnes.

Særlig i byene Oslo, Bergen og Trondheim er det mye rotter.

- I Oslo har vi mye aktivitet i grunnen som du ikke ser med det blotte øyet, men som ofte kommer inn i gamle bygårder gjennom store sprekker i grunnmuren. De har masse muligheter i gamle kloakksystemer som ikke er fjernet ennå, sier han.

På gården på Sørum tar det ikke lang tid før rottene kikker frem. De er litt redde oss, men når vi setter igjen videokameraet inne i låven, så klarer vi å fange store mengder rotter på tape.

Har du problemer med skadedyr - og har du bilder av krypene? ta kontakt med Nettavisen på jb@nettavisen.no

(Saken fortsetter under bildet)

Ofte skyld i det selv
Vi har ofte selv skyld i at rottene invaderer bygårder og gårdsbruk, påpeker skadedyrbekjemperen:

- Jo mer rotete du har det rundt et bygg, høy vegetasjon, materialstabler og søppel, så vil jo det tiltrekke seg rotter. Det er det som er det store problemet, at det ofte kan være mye rot ute. Vi tenker kanskje ikke over det når vi går på gata om natta og hiver kebaben inn i et smug, men det er sånne ting som er med på å øke aktiviteten blant rotter, sier Flisnes.

Han har ett klart råd å komme med dersom folk oppdager rotter der de bor:

- De bør igangsette tiltak så de får bekjemet problemet. Jeg vil anbefale at de bruker et firma, for da blir jobben gjort på en profesjonell måte. Rottegift blir satt ut på en profesjonell måte sånn at du ikke har noen fare for at du treffer målgrupper du ikke vil treffe. Husdyr går på de samme preparatene hvis du er for uforsiktig med utsetting. Også barn kan gå på preparatet, og det vil vi ikke at skal skje, sier Flisnes til Nettavisen.

Inne i låven på Sørum går han og kollegaen Wegar Haakens hardt til verks. De sprøyteren rosa rottegift inn i et av hullene rottene kommer ut av. Om ikke lang tid vil dette ta livet av rottene som får i seg gifta.

- Helt kvitt problemet blir man nok ikke, men det er viktig å få dem ut av bygningen, sier Flisnes.

(Saken fortsetter under bildet)

Kakerlakker sprer seg
Men det er ikke bare rotter som sysselsetter Pelias Norsk Skadedyrkontroll om dagen. For også kakerlakker er et stort problem mange steder, og da spesielt i Oslo.

- I Oslo så har vi veldig mye kakerlakker. Det er et veldig stort problem, og det virker som om det er en økning de siste årene med kakerlakker både i restauranter og bygårder, sier Flisnes.

Han påpeker at det er veldig viktig at folk som oppdager kakerlakker med en gang sier ifra til styret i borettslaget der man bor. For kakerlakker formerer seg raskt, og kan fort også bli et problem for dine naboer. Dessuten blir det mer tidkrevende og ikke minst mer kostbart dersom man ikke tar tak i problemet.

Flisnes tror mange vegrer seg for å si fra om kakerlakker:

- Mange har en formening om at kakerlakker er forbundet med urenslighet, men kakerlakker kommer uansett hvor rent du har det i leiligheten, og de sprer seg, sier skadedyrbekjemperen.

(Saken fortsetter under bildet)

Pass deg for dyr i senga!
Og som du kanskje ikke vet, det er et skadedyr som også liker seg godt i senga di, nemlig veggdyret. Dette dyret kan bli omlag fem millimeter langt, og er ikke lett å se.

Veggdyret sitter om dagen bortgjemt i sprekker, ofte flere sammen, men kommer om kvelden og natten frem for å finne seg et blodmåltid. Den kravler raskt avsted og kan bevege seg langt i rommet på jakt etter en sovende person eller et gjemmested.

- Veggdyr begynner å bli et stort problem, og det er noe jeg føler få vet så mye om i Norge. De er veldig flate, og kan presse seg inn akkurat hvor de vil, men i diameter er det på størrelse med en marihøne. Veldig mange kan forveksle det med loppebitt, sier Flisnes til Nettavisen.

Slik kan du selv sjekke om du har veggdyr hjemme:

- Dersom du er usikker så er det et godt kjennetegn å se under senga på treverket om du har en del svarte prikker i sprekker og sånne ting. Har du prikker der så vil det mest sansynlig være avføringen til et veggdyr, og du har da et problem med veggdyr som du bør få bort, sier Flisnes.

Har du tips til Nettavisen om skadedyr? ta kontakt på jb@nettavisen.no

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen