Gå til sidens hovedinnhold

Bli rik med Ikea-kongen

Europas rikeste avslører hemmeligheten bak sin suksess.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ikea-gründeren Ingvar Kamprad blir av mange oppfattet som en gnier, og han gir svært sjelden intervjuer, men her får du ti av hans beste forretningstips.

NA24 - din næringslivsavis

Kamprad er stadig aktuell. Nylig trosset han økonomer og etablerte Ikea i byen Haparanda i Bottenviken i Sverige. For tiden arbeider han med å opprette Ikea i India.

Europas rikeste
På Forbes sin liste over verdens rikeste personer ligger Kamprad og familien på fjerdeplass med en formue på 33 milliarder dollar. Det gjør han til den rikeste europeeren i live. Kamprad er i dag en av verdens mest kjente og respekterte entreprenører og bedriftsledere.

Managementforskere oppdager stadig Ikea og Ingvar Kamprad. Hans ideer om bedriftsutvikling og lederskap blir gjerne brukt som foregangseksempel i bøker og forskningsrapporter, ifølge privataaffarer.se.

Hans erfaringer og tips, samt faktorene som har ført til Ikeas store suksess, vil i stor grad også kunne være nyttig for mindre selskaper.

Under er Kamprads ti beste tips samlet. Disse er hentet fra intervjuer, foredrag, tv-programmer, fra bøkene om hans liv og fra Ikeas interne forretnings- og management-bibel: «En möbelhandlares testamente». Boken skrev Kamprad i 1976.

- Den farligste giften
I en tale til entrepenører sier Kamprad at det verste for unge gründere er å være tilfreds.

- Den farligste giften er fornøydhetsfølelsen - å tenke at det går jo så bra. Motgiften er å tenke hver kveld hva du kan gjøre bedre i morgen, sier Kamprad.

Ingvar Kamprad er kjent som en kostnadsbevisst og sparsommelig mann. Han har tatt seg råd til intet mindre enn en 13-årig Volvo 240 GL. Det bør vel sies at han heller foretrekker å ta bussen.

Her er Kamprads ti tips:

1. Hold kostnadene nede
Spøken om at «vil du ha en krone ut av Ingvar Kamprad, så må du amputere den bort» er kanskje å trekke det langt. Men det hersker ingen tvil om at han vet hvor mye en krone er verdt. Ingvar Kamprad er så fokusert på lave kostnader at det grenser til en besettelse. Ikea-ansatte flyr alltid økonomiklasse, tar gjerne toget i stedet for flyet, buss i stedet for drosje, og de bor på middelklassehotell.

2. Timeing er utrolig viktig - i alle sammenhenger
Ingvar Kamprad begynte å selge moderne billige møbler når svenskens levestandard økte etter annen verdenskrig. Ikea fikk real drahjelp av det såkalte milliononprogrammet på 1960-tallet: På ti år skulle én million nye leiligheter bygges og møbleres. Og Kamprad innså hva bilismens utbredning skulle kunne bety for Ikea. Det var jo bilen som gjorde at man kunne bygge de nye varehusene utenfor byene, hvor det fantes mange eiendommer till lavere priser.

3. Våg å gå din egen vei
Ingvar Kamprad brøt totalt med den etablerte forretningslogikken i møbelbransjen, med drastisk lavere prisnivå, egen møbeldesign, svært store utsalgssteder lokalisert utenfor byene, selvbetjening og svært nært samarbeid med leverandørene for å holde produksjonskostnadene nede. Alt for å gi kundene hva de trengte: bra hjemmeinredningsvarer til lave priser.

Å gå mot strømmen kan gi stort utbytte, men det er samtidig en modig og vågal strategi. Mange har mislyktes. Ideene kan vise seg å være for uklare, vanskelige å gjennomføre, feil timet, etc.

4. Våg å feile
Det rådet innebærer også en viss porsjon modighet. Kamprad elsker å snakke om hvor mange feil han har gjort. Han kaller sig selv for «Fiaskopelle». Han har også for vane å si at ingen har gjort så mange feil som ham.

Men våger man ikke å utsette seg for risikoen for å feile, blir lite gjort i verden. Det er Ingvar Kamprads filosofi.

5. Utvikle og finslipe ditt konsept
Ikea er et veldig gjennomtenkt system. I systemet inngår de informative katalogene, produktinformasjonen på varene, de flate pakkene, monteringen som kundene står for selv, lokaliseringen av varehusene utenfor byene med store parkeringsplasser, et produksjonsvennlig design og et nært samarbeid med leverandørene.

6. Se hvert problem eller motgang som en mulighet
Rådet høres kanskje litt gammeldags ut med en gang, men stemmer i stor grad. Se bare hvordan det er i det private livet. Dersom du mislykkes med noe og må finne en annen løsning, blir den ofte bedre enn den opprinnelige.

7. Vær selvkritisk
I det å være selvkritisk inngår ydmykhet, som sies å være en viktig del av selskapskulturen. Men selvkritikken kan noen ganger gå for langt:

- Man får aldri slå sig till ro og nyte fremgangen, sier en Ikea-medarbeider.

- Det handler hele tiden om hvordan vi kan bli bedre. Det kan til slutt bli slitsomt, men det gjelder å finne den riktige balansen.

Ingvar Kamprads råd er at du kompenserer for dine egne brister gjennom å ansette medarbeidere som kompletterer deg. Ifølge egne utsagn har han selv mange «handikap» eller «lyter». Han kaller seg en dårlig organisator, teknisk idiot og han oppfatter langsomt.

- Jeg har ikke tid å snakke om alle mine feil. Men jeg leser langsomt, er ordblind, har lav mottakelighet og vanskelig for å forstå. Jeg må lese et par ganger før jeg forstår. Og så er jeg en dårlig organisator. Man sier at når den gamle tannlegen i Älmhult dør så er jeg verdens dårligste organisator. Nå har han vært død lenge, har Kamprad tidligere sagt om seg selv i et intervju til di.se.

Men han sier også at han er god på å skaffe seg medarbeidere som kompenserer for bristene hans.

8. Vær et forbilde for medarbeiderne
Ingvar Kamprad må sies å være den fremste utøveren av forbildets lederskap. Det bygger på tanken om at medarbeiderne ikke gjør som du sier, men gjør slik du handler. Han sier at den vanlige Ikea-medarbeideren knapt har noen grunn til å være forsiktig med kostnadene, hvis han selv sløser med Ikeas ressurser.

9. Skaff deg erfarne rådgivere
Kamprad har sagt at hvis han var ung i dag og skulle satse på noe nytt, ville han først testet ideen på erfaren person med godt omdømme, ja kanskje til og med to. Selv har han under oppbygningen av Ikea omgitt seg med et flere erfarne rådgivere, som for eksempel Jan Ekman i Handelsbanken, Per Lindblad som var tidligere sjef for Cardo och Jan Carlsson i Tetra.

10. Beskytt dine personlige kontakter
Mange Ikea-kontrakter har blitt gjort i tilknytning til middager på Ingvar Kamprads tidligere sted ved sjøen Möckeln da han bodde i Sverige (nå eies stedet av familiens selskapsgruppe Ikano). Hans personlige kontakter i mange land, ikke minst Polen, har vært helt uvurderlige i oppbyggingen av selskapet.

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene