Gå til sidens hovedinnhold

Bli smartere i bikini

Du kan bli både solbrun og glup på stranda.

Høye nivåer av vitamin D kan holde hjernen din ung og frisk viser en ny studie publisert i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Mer enn 3000 europeiske menn i alderen 40 til 79 deltok i studien som viste at menn med et høyere nivå av vitamin D i kroppen var mer oppmerksomme og presterte svært mye bedre på hvor raskt hjernen bearbeider informasjon, enn de som hadde et lavere blodnivå av vitamin D.

Vitamin D blir fremstilt når huden blir utsatt for sollys, men finnes også i mindre doser i matvarer som melk og fet fisk. Studien viste at de som var mest aktive hadde et høyere nivå av vitamin D i kroppen, noe som i følge studien er naturlig da disse ofte er mer utendørs.

Les også:
Slik blir du smartere

Fraråder overdreven soling
Forskerne så ingen sammenheng mellom vitamin D og hukommelse, men en link mellom lave blodnivåer av vitamin D og dårlig prestasjon på en test som viser hvordan informasjon blir transportert rundt i hjernen, fra nervecelle til nervecelle. De over 60 år kom best ut av testen, men de biologiske grunnene til dette er uklare.

Selv om studien kun involverte menn, sier David Lee fra University of Manchester, i følge Montrealgazette.com, at det ikke er noen biologiske grunner til at resultatene ville blitt annerledes hos kvinner.

Lee fraråder likevel overdreven soling.

- Vi snakker ikke om å ligge i solen i flere timer. En daglig dose på 10 til 15 minutter er tilstrekkelig, sier han i følge Montrealgazette.com.

Smart med hjernetrening
Nettavisen lanserte nylig Hjerneklubben hvor du kan holde hjernen din i form og på den måten huske mer, lære fortere og minske risikoen for demens. Hjerneklubben er stedet for deg som ønsker å bli smartere ved å spille morsomme spill og ta nyttige tester.

Meld deg inn i Hjerneklubben du også.
Test Hjerneklubbens demospill helt gratis her.
(For å spille må du ha Silverlight installert på din datamaskin. Silverlight kan lastes ned gratis her.)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken