Gå til sidens hovedinnhold

Blir 60.000 kroner billigere å bruke megler

Ny eiendomsmeglertjeneste vil spare boligselgere for titusenvis av kroner.

Forbrukerrådet foreslår å endre eiendomsmeglerloven slik at det blir mulig for meglere å tilby flere tjenester enn i dag.

- Slik loven er i utformet i dag kan eiendomsmeglere kun tilby to tjenester. Enten et fullt megleroppdrag der megleren i praksis tar seg av alle deler av boligsalget, eller et oppgjørsoppdrag der selger selv har funnet en kjøper, forklarer fagdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet overfor NA24.

Vil ha differensierte meglertjenester
Han mener dagens meglerlov er til hinder for økt differensiering av eiendomsmeglingstjenester.

Finn.no og andre nettportaler ble for ett år siden tvunget til å godta private boligannonser, men ifølge Øines er dette ikke nok.

- Problemet er at de aktørene som finnes i dag står utenfor eiendomsmeglerloven og dermed også tilsyn, sier han.

Forbrukerrådet ønsker derfor at eiendomsmeglerloven endres slik at meglere får mulighet til å tilby en tredje oppdragstype.

- Vi ser for oss en tjeneste der megler tilbyr oppgjør og et selvhjelpsverktøy som selger bruker til å selv skaffe all nødvendig informasjon om boligen, sier Øines.

Titusener å spare
- Hvor mye kan en selger spare på en slik tjeneste?

- Inkludert annonsering og tilstandsrapport vil salget totalt koste cirka 20.000 kroner for en standard leilighet til omlag to millioner kroner. Et fullt tradisjonelt megleroppdrag koster mellom 70 og 80.000 kroner. For en standard leilighet kan man altså spare 60.000 kroner. For dyrere boliger kan besparelsen bli høyere, ettersom meglerhonoraret gjerne øker med salgssummen, sier Øines.

Meglere har mindre ansvar enn folk tror
- Hva med risikoen? Er det ikke tryggere at en megler skaffer nødvendig informasjon om boligen som skal selges?

- Svært mange forbrukere tror at eiendomsmegleren i et fullt megleroppdrag har et langt større ansvar enn dagens system legger opp til. Rundt halvparten av sakene som kommer inn til Klagenemnda for eiendomsmeglingstjenester blir avvist, i hovedsak fordi tvisten omhandler forhold mellom kjøper og selger som er megleren uvedkommende. Grensen for meglers ansvar ved fullt megleroppdrag er dessuten skjønnsmessig og vanskelig å trekke. Det vil for eksempel overraske mange at en eiendomsmegler ikke nødvendigvis kommer i ansvar selv om han i salgsoppgaven har opplyst en fellesgjeld rundt 160.000 kroner lavere enn det som faktisk er tilfelle, sier Øines.

Forbrukerrådet tror gevinsten for forbrukerne ved større valgfrihet overstiger usikkerheten.

Møter motbør
Forslaget møter imidlertid motbør både hos Finanstilsynet og hos eiendomsmeglerne.

Seksjonssjef Wilhelm Mohn Grøstad i tilsynet sier til Dagens Næringsliv (DN) mandag 31. januar at en utvanning av megleroppdraget kan gi selger falsk trygghet.

Leder Christian Dreyer Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) mener det er viktig å opprettholde skillet mellom eiendomsmegler og advokater som hjelper til med å selge bolig.

Overfor DN gir han uttrykk for at forslaget vil tilsløre den risikoen privatpersoner tar ved å selge boligen selv.

Øines er ikke overrasket.

- Parallellen er motstanden fra bankfunskjonærer da bankene i sin tid innførte nettbanker, sier Øines.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken