Nettavisen har tidligere avslørt hvordan uvedkommende enkelt kan avlytte mobiltelefonen din. Dessverre er det ikke like enkelt å oppdage fenomenet.

Har du mistanke om at noen avlytter mobilen din, er det imidlertid en rekke ting du kan gjøre for å sikre deg.

Sjekk regningen
Programmet nettavisen beskrev blir liggende usynlig på mobilen din. Allikevel er det ikke umulig å finne det og avsløre mulig avlytting.

- Per dags dato er det ingen enkel måte å finne ut at du har spionprogrammer som Flexispy installert på mobiltelefonen din, sier sikkerhetsrådgiver i Watchcom Security Stein Møllerhaug til Nettavisen.

Det første du bør gjøre er å sjekke datatrafikken til og fra mobiltelefonen din. Informasjonen fra mobilen din, vil sendes via mobilnettet og dermed generere datatrafikk. Dermed vil du til en viss grad kunne sjekke bruken på mobilregningen din.

Teknisk avansert
Klarer du ikke å finne ut av det ved hjelp av mobilregningen, må du gå hardere til verks. Ettersom spionprogrammet kjører som en skjult prosess i bakgrunnen på telefonen din, skal du ha relativt god teknisk innsikt for å kunne oppdage det.

- Det går an å få en oversikt over hvilke prosesser som kjøres på mobilen, og sørge for at det kun er legitime prosesser som tillates, men dette er ganske avansert, sier Møllerhaug.

Dersom du mistenker noen for å avlytte mobilen din og ikke vet hvordan du får oversikt over prosessene som kjører på mobilen din, er rådet derfor å ta denne med til et mobilverksted som kan sjekke det for deg.

Installer antivirus
En annen mulighet til å oppdage spionprogrammer, er som nevnt å installere antivirus på mobiltelefonen din.

- Antivirusprogrammer som Norton og F-Secure vil oppdage de fleste typene spionprogrammer, inkludert Flexispy, sier Møllerhaug.

Antivirusprogrammer gir ifølge Møllerhaug ikke hundre prosent beskyttelse, men forbedrer sjansene dine til å oppdage avlyttingen betraktelig.

Bruk hodet
I tillegg til å installere antivirus på mobilen, er det lov til å bruke hodet når du bruker mobiltelefon. Ettersom en del av programmene som kan brukes til avlytting krever installering, kan du i stor grad beskytte deg selv ved bruk av sunn fornuft.

Noen forholdsregler er:
- Ikke ha Bluetooth aktivert

- Har du Bluetooth aktivert – ikke ta imot filer du ikke kjenner opphavet til

- Ikke la mobilen ligge uten oppsyn

- Installer antivirus

- Ikke snakk om sensitive emner på telefonen

- Ikke lån bort mobilen til ukjente