Gå til sidens hovedinnhold

Blir du diskriminert av Finn.no?

En privat boligannonse på finn.no koster 5000 kroner. Er det diskriminering?

I forrige uke satte Nettavisen fokus på at det nå er fritt frem for private boligselgere å annonsere på finn.no.

Les også:
Raseri og latter over finn.no
- Denne boligannonsen er historisk

Mange lesere kommenterte sakene og ga uttrykk for at de syntes Finn.nos pris på 5000 kroner per private boligannonse er alt for høy.

Vil undersøke prispolitikken
Nå kan leserne få hjelp fra høyeste hold. Mandag 11. januar sendte Konkurransetilsynet ut en pressemelding der de varsler en gjennomgang av Finn.nos priser, blant annet som følge av Nettavisens og andre mediers oppslag.

- Prisene på private boligannonser på internett skal stå i rimelig forhold til det eiendomsmeglerne betaler for tilsvarende annonser, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen.

Etter de nye reglene er nettportalene pålagt å tilby boligannonsering på ikke-diskriminerende vilkår. Dette setter blant annet grenser for hvilken pris portalene kan ta fra privatpersoner. Konkurransetilsynet vil nå undersøke om de gjeldende prisene er i overensstemmelse med kravene som stilles i forskriften.

- Vår oppgave er ikke å vurdere om prisene som tilbys, er rimelige isolert sett, men å påse at nettportalene ikke forskjellsbehandler ulike kundegrupper, sier informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl til Nettavisen.

Konkurransetilsynet vil blant annet undersøke hvilke priser eiendomsmeglere betaler for boligannonser etter at den nye forskriften (se lenke nederst) trådte i kraft 1. januar.

Ikke bekymret
Administrerende direktør Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom sier at Finn.no legger stor vekt på å fremstå som et seriøst nettsted, og at prisen på 5000 kroner bidrar til å unngå at folk legger ut annonser for å teste hva de kan få for boligen sin.

- Vår oppfatning er at vi har lansert et produkt som kundene vil kjenne seg igjen i forhold til våre andre produkter. Husk at for prisen på 5000 kroner blir annonsen liggende ute til boligen er solgt. Vi mener det er en god pris for forbrukeren, sier Vangen Jordet.

Han understreker at prisen også gjenspeiler den gode spredningen annonsen får på FINN.

- Mellom 800.000 og én million nordmenn er inne på eiendomssidene hver uke. Dette er også noe som gjør at vi mener prisen er konkurransedyktig, sier han.

At eiendomsmeglere får en lavere pris mener han er uproblematisk.

- Kunder som legger ut flere hundre annonser i løpet av året får naturligvis rabatt. Slik fungerer markedet, sier han.

Konkurransesensitivt
Men hva betaler så eiendomsmeglerne i forhold til privatpersoner? Nettavisen kontaktet tirsdag to stykker - en stor og en liten.

- Av konkurransehensyn kan jeg ikke fortelle deg hvilke avtaler vi oppnår med finn.no. Men vi som kjøper opp mot 20.000 annonser i året oppnår naturligvis en lavere pris enn det enkeltpersoner gjør. For våre boligselgende kunder tilbyr vi en grunnpakke for markedsføring av boligen som består av annonsering på finn.no, tinde.no, aftenposten.no, nybolig.no og også på våre egne nettsider, sier salgsdirektør Kent Syverstad i DnB NOR Eiendom.

Grunnpakken hos DnB NOR koster 7900 kroner og inkluderer fotografering og plantegninger i annonsen.

Heller ikke eiendomsmegler Eie i Oslo vil ut med hva de betaler til Finn.

- Hva vi betaler for en boligannonse er en avtale mellom Finn.no og oss. Også vi oppnår rabatter gjennom volum og det skulle bare mangle. Slik fungerer markedsøkonomien, understreker administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.

Forskriften
Så spørs det da om Konkurransetilsynet finner ut av om private boligselgere blir diskriminert av finn.no.

Under kan du lese hvilke krav forskriften setter til finn.nos priser og dømme selv.

Utskrift av forskriften:

”...Formålet med forskriften er å legge til rette for at boligselgere kan få tilgang til å annonsere boliger for salg på eiendomsportaler på Internett uten å måtte benytte tradisjonelle eiendomsformidlere med tillatelse til å yte eiendomsmeglingstjenester etter eiendomsmeglingsloven med forskrifter.

Paragrafens første ledd pålegger alle foretak som tilbyr annonsering av boliger for salg på Internett å gi enhver tilgang til annonseringstjenesten på ikke-diskriminerende vilkår. Vilkåret om at tilgang skal gis på ikke-diskriminerende vilkår innebærer en begrensning i adgangen for tilbyderne av boligannonsering på Internett til å stille ulike vilkår overfor ulike kundegrupper, eksempelvis mellom de som har tillatelse til å drive eiendomsmegling og de som ikke har slik tillatelse...”

Hele forskriften finner du her.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken