Gå til sidens hovedinnhold

Blir kastet utfor stup

To dødsdømte menn i Iran skal henrettes ved å bli kastet utfor et stup.

I mai 2007 ble seks iranske menn dømt for å ha voldtatt to menn. Fire av mennene ble dømt til 100 piskeslag hver, mens to av dem ble dømt til døden. Forrige uke godkjente iransk høyesterett at de to skulle henrettes ved å bli kastet utfor et stup. Dette ble kunngjort i den iranske pressen, melder Iran Human Rights.

- Dette gjøres ved at den dødsdømte pakkes inn i en sekk og kastes utfor et stup. Vi vet at dette har skjedd tidligere. Jeg husker en hendelse fra min hjemby Kerman i 1981 hvor det var en mann som ble pakket inn og kastet utfor et stup. Og i 2002 var det en person som ble dømt til å bli kastet utfor et stup, og hengt dersom han skulle overleve fallet, forteller den norsk-iranske legen og menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam til Nettavisen.

- Denne metoden er ikke noe nytt. Det som er nytt nå er at det blir offentliggjort i pressen. Men vi ser nå at regimet bruker mer og mer avskrekkende metoder, sier han.

16 henrettet i år
Så langt i år har 16 personer blitt henrettet i Iran. Amiry-Moghaddam sier at antall henrettelser i Iran har økt betraktelig de siste årene. I fjor ble 297 personer henrettet i Iran, mens i 2006 var det 177 henrettelser. I tillegg har iranske myndigheter blitt mer ivrige på å kunngjøre henrettelsene i pressen. Amiry-Moghaddam tror at det iranske regimet ikke lenger frykter for reaksjoner fra verdenssamfunnet.

- Det er to grunner til at dette blir offentliggjort. En av grunnene er at myndighetene ikke er redde for konsekvenser. De eneste konsekvensene de får er protester i form av fordømmelser. Det betyr at de ikke har så mye å tape og at det ikke har noen praktiske konsekvenser for dem. Men dette har en enorm avskrekkingseffekt og er en maktdemonstrasjon, sier han.

Amiry-Moghaddam sier at selve henrettelsen vil sannsynligvis finne sted om noen få dager og at den vil være offentlig. Men han understreker at den vanlige iraner skyr slike arrangementer.

- Det er en offentlig henrettelse, men i likhet med steining så vil ikke vanlig folk delta på dette. Dermed vil det være folk som står nær regimet som deltar på denne henrettelsen, sier han.

Tobarnsmor henrettet
Forrige uke ble den iranske tobarnsmoren Raheleh Zamani (27) henrettet ved henging. Norsk UD gikk ut og fordømte denne henrettelsen på det sterkeste, men Amiry-Moghaddam mener at dette ikke holder.

- Det som er mest synlig er ikke protesten, men verdenssamfunnets manglende engasjement. Protestene fungerer som en moralsk støtte for menneskerettighetsforkjempere i Iran, men utover det har det ingen effekt, sier Amiry-Moghaddam.

Mer enn 70 mindreårige sitter på dødscellene i Iran og venter på å bli henrettet. Flere av disse skal etter planen bli henrettet i 2008. Amiry-Moghaddam sier at de færreste iranerne som blir dømt til døden får en rettferdig rettssak.

- Dette er jo gjerne folk som ikke har noen ressurser. De kommer ofte med tilståelser under sterkt press. De får oppnevnt advokat, men mange av disse advokatene er en del av systemet og har det samme synet som påtalemyndigheten, sier han.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet