Gå til sidens hovedinnhold

Blodbad i Thailand

Minst 127 personer er drept i sammenstøt mellom politi og opprørere i de muslimske områdene i Sør-Thailand.

Opprørerne angrep onsdag morgen en rekke politiposter og forsvarsstillinger i landets tre sørligste provinser, melder NTB-Reuters-AFP. Sammenstøtene er de blodigste i det urolige områdets historie, opplyser den regionale politisjefen Prung Boonpadung.

- De fleste opprørerne var ungdommer, og de angrep politi- og forsvarsstillinger. Det var sammenstøt ved seks kontrollposter i Yala, tre i Pattani og en i Songkhla, sier Boonpadung.

Størstedelen av befolkningen i de tre sørligste provinsene er muslimer.

- 93 av angriperne ble drept og tolv såret. Trolig vil dødstallet øke, sier den thailandske militærtalsmannen major Chitnart Bunnothok.

Kamper i moské
To soldater og to politimenn ble også drept da gjenger med svartkledde ungdommer angrep med gevær, sverd og macheter.

Onsdag ettermiddag lokal tid pågikk det fortsatt harde kamper i Pattani-provinsen mellom soldater og opprørere som hadde forskanset seg i en moské. Thailandske styrker stormet moskeen og rundt 40 opprørere ble drept.

Den lokale TV-stasjonen viste onsdag bilder av tungt bevæpnet politi og soldater som ble utplassert og av sårede soldater på bårer. TV-bildene viste også en drept soldat liggende i ruinene av en ødelagt bygning.

Separatistgrupper
På tross av at militæret har slått hardt ned mot opprørerne den siste tiden, er det lite som tyder på at volden vil avta.

Minst 65 personer er tidligere i år drept i forskjellige voldsepisoder i Thailands tre sørligste provinser. Myndighetene legger skylden dels på separatister som ønsker å løsrive området fra resten av Thailand, dels på organiserte kriminelle.

- Det helt sikkert at de er separatister. De er trent opp av BRN og PULO som geriljakrigere, sa lederen for Thailands nasjonale sikkerhetskommando, general Panlop Pinmanee onsdag, og refererte til to separatistgrupper i Sør-Thailand.

Krisemøte
Koordineringen og våpnene opprørerne brukte, tyder på at de har trent på angrepene på forhånd, sier guvernør i Yala-provinsen, Boonyasidh Suwannarat onsdag.

Observatører frykter at misfornøyde muslimske ungdommer i regionen blir rekruttert av sympatisører av terrornettverket al-Qaida.

Statsminister Thaksin Shinawatra som skal reise til det urolige området neste uke, innkalte onsdag sine sikkerhetsoffiserer til krisemøte.

Advarer ikke nordmenn
Utenriksdepartementet mener det ikke er grunn til å advare nordmenn som befinner seg i turistområdene.

- Basert på informasjon vi har nå, er det ikke grunn til det, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til TV 2 Nettavisen.

Reklame

Dette er klærne kjendisene bruker i 71 grader nord