Gå til sidens hovedinnhold

Blodsprut på vegger og tak

Da politiet kom hjem til den tiltalte vokalisten i black metal-bandet Gorgoroth var stuen tilgrist med blod i taket, på veggene, gulvet og spesielt i og rundt en lenestol.

Rettssaken mot den 29 år gamle satanistvokalisten fra Espedal fortsatte i Sunnfjord tingrett i dag. Frontfiguren i black metal-bandet er tiltalt for grov mishandling av en 41 år gammel mann for to år siden.

Aktor Ronny Iden la i ettermiddag ned påstand om ett og et halvt års fengsel. Vokalisten har tidligere fått ett års fengsel i en annen voldssak for noen år tilbake. Iden hevdet at dette måtte virke skjerpende for dagens sak.

Grufullt syn
Ifølge avisen Firda ble politiet møtt av et grufullt syn da de kom hjem på den lille gården til tiltalte. Under rettssaken kom det frem at det var blodsøl på vegger og i tak, samt blodige hårtuster flere steder. I tillegg fant politiet noe som minner om blod på en metallgjenstand.

- Kan dette ha vært tiltaltes blod, ville 29-åringens forsvarer, Christian Eckhoff, vite.

- Det kan det, svarte politiførstebetjent Åge Løseth. Politiet fant det aldri formålstjenelig å analysere hvem blodet tilhørte.

I går sa 29-åringen at han nektet straffskyld, og hevdet at han handlet i selvforsvar. Han hevder det var 41-åringen som gikk til angrep først.

- «Gaahl» er harmonisk
Tirsdag gav flere vitner et harmonisk bilde av tiltalte. En venninne av 29-åringen, en lærer fra Bergen, fortalte i retten i dag at «Gaahl» egentlig er en rolig, sindig, klok, harmonisk og veldig reflektert mann.

- Vi har hatt mange gode diskusjoner om blant annet kunst og religion, sa kvinnen ifølge bt.no.

I et intervju med TV 2 i går sa black metal-vokalisten at han vil vekke satan i folk.

- Det er målet til ethvert black metal-band, ethvert satanisk band. Vi skal vekke individet i folk. Vi skal vekke satan.

Da mannens forsvarer spurte venninnen om «Gaahl» er satanist, svarte hun at det ble et definisjonsspørsmål.

- Om du med satanist mener motstand, og at han setter individet i sentrum, så er svaret ja. Om du mener om han utfører ritualer etter en satanistisk religion, så er svaret nei, sa hun og la til at når «Gaalh» var på scenen, så hun på det som en kunstform og et skuespill.

For kresen til å drikke blod
Tirsdag ettermiddag avgjorde Sunnfjord tingrett at dørene skulle lukkes da personvurderingen av den tiltalte skulle gjennomgås. Men før publikum og presse ble sendt på gangen ble moren til 29-åringen innkalt som vitne.

Moren stilte seg uforstående til offerets påstand om at sønnene hennes hadde tappet blod fra 41-åringen for å drikke det.

- Min sønn er vegetarianer, og meget kresen i matveien. Han spiser overhodet ikke innmat. Derfor tror jeg overhodet ikke på dette, sa moren ifølge VG.

Til TV 2 sier «Graahl» følgende om påstandene om at han ville ofre 41-åringen og drikke blodet:

- Selvfølgelig ikke. Jeg tar ikke til meg urenheter.

Tirsdag fikk både den tiltalte, med kunstnernavnet «Gaahl», og den fornærmede forklare seg i retten. Selv nekter vokalisten staffskyld og hevder han handlet i selvforsvar.

- Flere deltok i volden
Etter den fornærmedes forklaring i Sunnfjord tingrett i går, kan det se ut som om den tiltalte vokalisten kan risikere strengere straff.

41-åringen fortalte om at han ble truet på livet da han prøvde å komme seg ut av huset etter at stemningen ble opphetet og det kom til håndgemeng.

- Tiltalte sa «Du går ingen steder. No skal jeg drepe deg». Jeg trodde det var en fleip, men så kjente jeg et slag i bakhodet. Jeg snudde meg og så at det stod to stykker bak meg med en gjenstand i hånden. De flirte, og jeg tenkte at nå dør jeg, sa 41-åringen.

Han fortalte om talløse slag, skalling og spark. Han skal ha blitt slept bort til en stol. Her mottok han flere og flere slag til leppen sprakk og hodet slang.

- Jeg tenkte at nå må de vel stoppe opp, men det holdt bare frem. Det var helt sykt.

- Du sier «de», merket aktor Ronny Iden seg ifølge Firda.

- Ja, det var flere til stede, svarte den fornærmede uten at han kunne identifisere andre enn tiltalte og hevdet han var hovedmannen.

Vurderer skjerpet tiltale
Fornærmedes forklaring har fått tingrettsdommer Terje Mowatt til å vurdere å utvide tiltalen fra bare å gjelde grov mishandling til mishandling utført av flere i felleskap, ifølge Bergens Tidende. Blir vokalisten funnet skyldig i sistnevnte, risikerer han inntil tolv års fengsel, i stedet for ni år som ville vært strafferammen for tiltalen statsadvokaten hadde tatt ut.

Politiet har avsluttet etterforskningen i saken og påtalemakten har ikke tatt ut tiltale mot de andre personene som mistenkes for å ha deltatt i volden.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?