Gå til sidens hovedinnhold

Bolig-Norge i Europa-toppen

Norge er blant de europeiske landene hvor boligprisene økte mest i fjor.

Boligmarkedet i Norge er knallsterkt, også når man ser det i europeisk sammenheng. Men helt på toppen ligger det norske markedet ikke, viser en fersk undersøkelse fra den britiske bransjeorganisasjonen RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors).

Ifølge denne undesøkelsen økte de norske boligprisene med 17 prosent i 2006, klart mer enn i 2005. Hovedbildet er det samme som i norske prisundersøkelser.

Polen på topp
Helt på topp i Europa ligger imidlertid Polen, med en oppgang i boligprisene på 33 prosent. Danmark hadde en oppgang på 22 prosent. Også Estland og Bulgaria sniker seg foran Norge på listen.

Generelt er den sterkeste veksten i Øst-Europa og i Skandinavia. I Sverige var oppgangen 11 prosent.

I rapporten påpekes det at det fortsatt sterke utviklingen kom overraskende. Det vises til at rentene er stigende, mange nye boliger er kommet på markedet, og i USA har boligoppgangen bråstanset.

Lånevekst
Det påpekes også at veksten i boliglån har vært enda sterkere enn prisoppgangen, så renteøkninger, blant annet fra den europeiske sentralbanken, ser foreløpig ikke ut til å bite.

I større markeder var prisutviklingen mer moderat. I Tyskland var market flatt for andre år på rad. I Frankrike og Spania avtok veksten. Men i Storbritannia økte prisene mer i 2006 enn i 2005.

Her er rapporten.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis