Gå til sidens hovedinnhold

- Boligprisen skal opp åtte prosent

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) tror ikke prisveksten på bolig blir like sterk i år som i fjor, men ser fortsatt for seg en kraftig oppgang.

Ferske tall fra NEF viser at boligprisene steg med 12 prosent i hele 2004. Lave renter, få objekter på markedet og høy etterspørsel har dratt prisene opp.

I år skal boligene bli enda dyrere, ifølge eiendomsmeglerne.

- Vi tror boligprisene vil stige med åtte prosent inneværende år. Dette er lavere vekst enn i fjor, men likevel et sterkt tall med hensyn til den generelle prisveksten som er lav, sa NEF-leder Øivind A. Tandberg på en pressekonferanse mandag.

Tandberg påpeker at det er vanskelig å treffe akkurat med spådommene, men at de forsøker å vise hvordan trenden for 2005 blir.

Lav rente underbygger spådommer

Anslagene baseres på markedsoppfatninger fra NEFs 10 lokalforeninger, hvor stor rentebelastning et boligkjøp gir samt eksterne makrovurderinger.

- Vi registrerer at både Statistisk sentralbyrå og Norges Bank ser for seg en fortsatt lav rente i 2005. Det blir trolig ingen dramatiske renteøkninger i løpet av året, noe som underbygger våre prognoser, påpekte Tandberg.

I tillegg ventes det lavere arbeidsledighet samt vekst i reallønnen, noe som kan få flere ut på boligmarkedet.

I 2004 spådde NEF en prisvekst på først syv, så 10 prosent. Året før lå anslaget på fire prosent, mens det reelle tallet havnet på to prosent.

Hakket mer positiv

Eiendomsmegler Thorbjørn Ek i Oslo er litt mer optimistisk i sine anslag for 2005. Han tror vi vil få en oppgang på mellom åtte og 10 prosent i år, også i hovedstaden.

Ek tror vi i løpet av året vi se en prisvekst som sprer seg til de dyrere segmentene.

- Hittil er det lavprissegmentet som har dratt mest, mens de øvrige har hengt etter. Nå tror jeg veksten vil spre seg til stadig høyere prisklasser, sa Ek på pressekonferansen.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken