Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene øker igjen

Boligprisene i Norge økte med 4,8 prosent i januar, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund.

Sesongjustert er prisøkningen på 0,8 prosent. Ifølge forbundet er kvadratmeterprisen for boliger 6,7 prosent lavere enn den var i januar 2008 - og 10 prosent lavere enn i august 2007, da prisene begynte å gå ned.

Men Christian Dreyer, som leder forbundet, sier at oppgangen ikke må tolkes for positivt:

- Jeg advarer mot å presentere dette som at det tar helt av i boligmarkedet. Dette er ingen friskmelding, men en korreksjon av siste kvartal – som var en unntakstilstand for bransjen.

Les januartallene for hele Bolig-Norge her.

Meglerguiden: Få hjelp til å selge din bolig her!

Eneboliger opp
Det er eneboliger som øker mest i pris, med 6,6 prosent oppgang i januar i forhold til desember 2008. Delte boliger økte samtidig med 5,3 prosent og leiligheter med 4,2 prosent.

Også omsetningstakten for eneboliger økte i januar med hele 6,5 prosent og det ble solgt 1,1 prosent flere delte boliger i årets første måned. For leiligheter har omsetningen gått tilbake i januar med hele 10 prosent.

I forhold til bunnåret 1992 har boligmarkedet gått opp med 182 prosent - korrigert for inflasjon.

Høy rente? Flytt boliglånet ditt og spar minst 5000 kroner

- Sterke tall
Nestleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Torbjørn Ek, konstaterer at noen piler nå peker oppover for boligmarkedet.

- Dette er sterke tall, men de tre siste månedene i fjor var særdeles svake. Det er veldig vanskelig å si noe om boligmarkedet fremover, men noen piler peker oppover. Vi har blant annet forventet rentenedgang, vi vet av flere planlegger kjøp av bolig i nær fremtid og vi forventer også en nedgang i antall boliger som blir lagt ut for salg samtidig som det er tilnærmet full stopp innen nybygg, sier Ek.

Han sier at det som går i motsatt retning er at bankene fortsatt er restriktive med utlån, at kjøpere forventer prisnedgang og at arbeidsledigheten øker.

- Vi vil ikke avblåse prisnedgangen, men dette er en sterk måling. Jeg kan ikke skjønne annet enn at tiltakspakken regjeringen legger fram 9. februar vil virke ytterligere positivt, avhengig av hvor konkret den er og hvor direkte den virker, sier Ek.

Obos opp 3,3 prosent
Også Obos-presenterte boligtall mandag.

Obos-prisene steg med 3,2 prosent fra desember til januar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Obos-tilknyttede borettslag var i januar 26 404 kroner.

Prisene i januar 2009 er 12 prosent lavere enn i januar 2008.

- Flere salg
- Tallene bekrefter det meglerne forteller om at det er flere på visning og at boligselgerne mentalt har akseptert det lavere prisnivået. Også i nyboligmarkedet har vi sett den samme tendensen med flere på visning og flere salg enn i siste halvdel av 2008, sier informasjonssjef Åge Pettersen i Obos.

I januar ble det omsatt 334 boliger i Obos-tilknyttede borettslag mot 257 boliger i desember 2008.

- Vi er spent på utviklingen framover, men vi tror at folk flest utover våren vil ta inn over seg at de fortsatt har jobb, at de tjener mer enn de gjorde for ett år siden og at boliglånsrenta har falt betydelig. Hvis de forskjellige krisetiltakene i tillegg begynner å virke slik at bankene igjen låner ut penger til mellomfinansiering, så vil prisnedgangen stoppe opp og vi vil få en oppgang i prisene også året sett under ett, sier Pettersen.

LES MER OM BOLIG

Kommentarer til denne saken