Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene skal i været

Boliger i England skal opp 25 prosent fra 2007-nivået innen 2013, spår eksperter. Scenariet er minst like sannsynlig i Norge. Sjekk hvorfor.

Gjennomsnittsboligen i England vil i 2013 være verdt 25 prosent mer enn i 2007.

Det spår Oxford Economics i en undersøkelse utført for boligkooperasjonen National Housing Federation.

Økt behov
Hovedårsaken er et økende boligbehov samtidig som nybyggingen synker.

- Befolkningen øker, folk lever lenger, gifter seg senere og flytter fra hverandre oftere. Dette gir et økende boligbehov. Så snart de økonomiske utsiktene lysner vil boligprisene være tilbake i en stigende trend, skriver National Housing Federation i en kommentar til undersøkelsen.

Snur i 2011
Ifølge Oxford Economics vil verdien på en gjennomsnittsbolig i England falle med 2,1 prosent i 2009 og med 1,3 prosent i 2010.

Deretter forventer de en verdistigning på henholdsvis 5,2 prosent i 2011, 9,2 prosent i 2012 og 9,3 prosent i 2013.

Lignende scenarie i Norge
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror på en lignende utvikling i Norge.

- Prisene vil sannsynligvis synke noe i år og neste år. Men deretter tror jeg på oppgang i likhet med den engelske prognosen du viser til, sier Juel til Nettavisen.

Han mener mange av faktorene som styrer utviklingen i England også gjør seg gjeldende i Norge.

- Veksten i antall husstander øker boligbehovet i byene. Dette ser vi allerede på husleieprisene som skyter i været. En vedvarende god norsk lønnsutvikling og en forventet synkende rente vil derfor sette fart i boligmarkedet igjen i sentrale strøk om ett til to år, sier Juel.

Optimistisk
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets ser også lyst på utsiktene for boligmarkedet i årene som kommer.

- Norske boliger har et rimelig prisnivå i dag og om ett års tid vil økt boligbehov kombinert med lønnsvekst gi oss en ny periode med boligprisoppgang fra midten av neste år, sier Aamdal.

Han tror boligprisene vil stige i takt med lønnsutviklingen - omlag fem prosent per år.

Prisoppgang senest i 2010
- Boligmarkedet i Norge vil være tilbake i en kraftig stigende trend til neste år eller i 2010, sier sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret.

Økt boligbehov og bygging av for få nye nye boliger er viktige faktorer.

- De siste årene har det vært satt i gang bygging av godt over 30.000 boliger i året. I år bygges det under 25.000, en nedgang på nesten 20 prosent. Samtidig øker boligbehovet i Norge enda mer enn i England, sier Senneset.

Et usikkerhetsmoment er hva som skjer med det store antallet usolgte boliger som er omgjort til utleieboliger.

- I dagens tråe marked har mange utbyggere leid ut de nye boligene i stedet for å selge. Dersom mange av disse legges ut for salg til neste år kan prisoppangen drøye til 2010, mener Senneset.

Kommentarer til denne saken