Gå til sidens hovedinnhold

Boligprisene stiger videre

Ny kraftig prisoppgang i februar.

Boligprisene har steget med 2,7 prosent i februar. Dette er høyere enn normalt for februar. Justert for sesongvariasjoner var prisoppgangen 1,9 prosent.

Det viser ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF) lagt frem på en pressekonferanse mandag.

Året har begynt atskillig bedre enn mange av ekspertene hadde forventet. Siden nyttår har da prisene steget med formidable 7,5 prosent.

MEGLERGUIDEN.NO: Finn den beste og billigste boligmegleren

HØY RENTE? Bytt bank og spar minst 5000 kroner

I januar steg prisene med hele 4,8 prosent. Dette var kraftigere enn forventet, og mer enn det som er normalt i januar.

- Vi er positivt overrasket over boligprisenes utvikling, sier leder i NEF, Christian Dreyer, på pressekonferansen.

Nestleder i EFF sier til Nettavisen at de likevel er forsiktig med å friskmelde boligmarkedet til tross for sterke tall i januar og februar.

- Vi vil ikke gå inn og si at markedet snur nå etter to måneder, men dette er kraftige signaler. Vi er overrasket over styrken i oppgangen, sier Ek til Nettavisen.

Rekkehus steg mest
Statistikken skiller mellom eneboliger, delte boliger og leiligheter. Rekkehus og tomannsboliger hadde den største økningen på 3,4 prosent. Prisene på leiligheter økte med 3,1 prosent, mens eneboliger steg med 1,1 prosent i februar måned.

Samlet sett er boligprisene 4,9 prosent lavere enn for ett år siden, og 7 prosent lavere enn toppen som ble nådd i august 2007.

Justert for prisstigningen er boligprisene nå 176 prosent høyere enn i toppåret 1987.

Arbeidsledigheten avgjørende
Økonomer og boligtalleksperter har spådd en fortsatt nedgang i boligprisene fremover. På spørsmål om hva som kan være årsaken til denne positive utviklingen svarer nestleder Torbjørn Ek i EFF:

- Det er først nå rentenedsettelsen virker. Det er nå folk ser hva de faktisk har i lommeboka, sier Ek.

Han peker også på en annet viktig forhold.

- Mange er fulgte rådene om å selge eksisterende bolig før de kjøpte ny. Disse solgte i høst, og må nå på banen og skaffe seg en ny bolig.

Både Ek og Dreyer understreket at det store usikkerhetsmomentet fremover vil være arbeidsledigheten. Men de fremholdt at de som har jobb har relativt god råd, og dette viser seg i etterspørselen etter bolig.

Formidlingstiden lavere
Februar var også en god måned når det gjelder den såkalte formidlingstiden. I gjennomsnitt brukte en eiendomsmekler 54 dager på å selge en bolig. Dette er syv dager mindre enn i januar, men fortsatt er markedet veldig tregt.

Normal formidlingstid før nedturen i boligmarkedet var mellom 20 og 30 dager.

Et siste forhold som boligekspertene er opptatt av er antall boliger som venter på å bli solgt på finn.no. Dette tallet steg fra mellom 10.000-12.000 i 2007 til et rekordnivå på over 22.000 i høst. Etter jul er antall usolgte boliger på finn.no redusert kraftig til 16.000. Mange mener dette tallet må videre ned før boligmarkedet er friskmeldt.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken