BJØRVIKA (NA24): Boligprisene steg med 0,4 prosent i februar. Dette er imidlertid langt svakere enn det som har vært normalt på denne tiden de senere årene, da prisene har steget med mellom en og to prosent.

Svake oppganger
Prisene på leiligheter steg med 0,3 prosent. Rekkehus og tomannsboliger 1,7 prosent, mens eneboliger viste en oppgang på 0,3 prosent.

Prisene er nå 10,4 prosent i forhold til samme tid i fjor og 2,4 prosent høyere enn hva de var på toppen i august 2007.

- Vi har hatt en tilnærmet flat utvikling i de faktiske prisene i februar. Det er for tidlig å si om tallene viser et trendskifte, men prisveksten var svakere hva som er vanlig for denne måneden, melder leder Christian Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Historiske priser
Ser vi boligprisene i et historisk perspektiv, er nivået nå 2,4 prosent høyere - korrigert for inflasjon - enn i toppåret 1987.

* Prisene på eneboliger er 0,3 prosent høyere enn i januar 2009.

* Prisene på delte boliger er 1,7 prosent høyere enn i januar 2009.

* Prisene på leiligheter er 0,3 prosent høyere enn i januar 2009.

Flere til salgs
Det er ikke bare boligprisene som er viktige når en skal måle temperaturen i markedet.

Ekspertene følger også nøye med på utviklingen i tilbudet av boliger. Økende tilbud kan være tegn på at et svakere marked er i anmarsj - at meglerne har problemer med å selge unna boligene som kommer for salg.

- Sammenlignet med februar 2009 økte boligomsetningen i statistikken med 10 prosent og endte litt overkant av 4800 omsetninger. Vi må likevel være klar over at både priser og omsetning varierer avhenging av hvor i landet du befinner deg, melder Dreyer.

I februar var det 12.375 boliger til salgs på Finn.no. Dette er en klar økning fra januar, og er februartallet er rundt det som er normalt. I kriseåret 2008 var tilbudet oppe i over 22.000 boliger.

Et annet viktig tall er den såkalte omsetningshastigheten. Den var på 38 dager i februar. Dette er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er markedet svakt, tar det lengre tid å selge.

Les også: Husk dette når du selger bolig alene

Obos faller
Prisene på omsatte OBOS-leiligheter sank med 0,4 prosent fra til januar til februar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i februar var 31.830 kroner, melder Obos.

Kvadratmeterprisen er dermed 15 prosent høyere enn i februar 2009. Hittil i år har prisene steget med 3,5 prosent.

- Prisutviklingen i februar er helt normal, sett i forhold til det kraftige prishoppet vi så i januar. Det er helt naturlig at det nå jevner seg noe ut, melder konsernsjef Martin Mæland.

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.