Gå til sidens hovedinnhold

Bøllene fra NRK

I felten har NRK aldri klart å oppføre seg ordentlig.

(NA24-KOMMENTAR): Denne uka sprakk det for den ellers så tålmodige og pressevennlige statsminister Jens Stoltenberg da han ble forstyrret midt i en improvisert pressekonferanse om det amerikanske presidentvalget. Med flere mikrofoner i fleisen ble han avbrutt av en NRK-medarbeider som ropte inn i sin egen mobiltelefon like til høyre før øret til Jens.

NRK-medarbeideren var Peter Svaar. Og her ringer det en bjelle for oss som husker litt lenger tilbake enn i forrige uke. Det var ham daværende Telenor-sjef Tormod Hermansen ga en velfortjent ørefik da han fikk en mikrofon stukket opp i barten en tidlig morgen i Grubbegata. Hermansen kom senere i skade for å beklage episoden, noe han aldri hadde trengt. For det reporteren trodde var offensiv journalistikk, heter fortsatt dårlig folkeskikk.

Sto i veien
Altså er ikke siste ukes episode tilfeldig. Men det er ikke hovedpoenget. Sannheten er at NRKs medarbeidere alltid har forstyrret alle andre utsendte i samme ærend på pressekonferanser og andre arrangementer i det offentlige rom. Gjennom 30 år som bladfyk har jeg ikke tall på alle de gangene jeg har måttet ta noen overstegsfinter på NRK-folk for i det hele tatt å få tak i den nødvendige informasjonen til å lage en noenlunde fornuftig artikkel om hva som foregikk.

De brøyter seg alltid inn, med sine kameraer og mikrofoner og ikke minst med en selvforståelse om at de er de viktigste folkene som befinner seg på stedet, av og til viktigere enn dem som har et budskap å formidle eller noen vanskelige spørsmål å svare på. Så tidlig som 11 på formiddagen har jeg opplevd at NRK måtte komme først til objektene fordi det ”skulle på Dagsrevyen”. Meg bekjent går den forutsigbare Dagsrevyen på lufta kl. 19.00 om kvelden, og i gamle dager gikk den til og med klokka 20.

Det tar da ikke så lang tid å redigere et to minutters innslag. Og ikke kunne vi vanlig dødelige stole på at NRK-reporterne stilte de beste spørsmålene, heller. For de var sjelden gode nok. Vi andre pressefolk var tvunget til å vente.

Ingen bedring
Det er altså ikke blitt noe bedre, skjønner jeg. Kolleger har fortalt meg om andre døgnferske eksempler på det samme. Riksrevisjonen hadde pressekonferanse forleden, og der sa en TV 2-journalist klart fra til NRKs fotograf at det ikke bare var å valse inn to minutter før start og stille seg opp i veien for TV 2s kamera. NRKs fotograf sa bare bryskt at dette skulle de nok finne ut av.

På pressekonferansen der rapporten som senket OL i Tromsø ble lagt fram, gjorde NRK et betydelig dårlig inntrykk på en fullstappet sal. En kameradame snakket høyt i mikrofonen sin til produsenten gjentatte ganger gjennom hele seansen. Hele salen så på henne, ikke minst de som presenterte rapporten, men NRKs utsendte reagerte ikke i det hele tatt.

Disse øyevitnebeskrivelsene forteller meg at alt er like ille som før. Og skal man lete etter forklaringer på hvorfor NRK har så dårlig oppførsel i felten, tror jeg vi må se etter den gamle forståelsen av at ”krinken” var viktigst. Det er mange jålebukker i journalistikken, det ligger på en måte i fagets natur. Og jobber du med TV, opparbeider du fort en slags kjendisstatus. Det gjør ikke tingene noe bedre.

Men framfor alt må NRK-folk snart ta inn over seg at de ikke er nærmere Vårherre enn oss andre. Og det er vi som betaler lisensen.

Dag Solberger frilansjournalist og spaltist i NA24.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken